País devastat
Síria: les claus d’una dècada de guerra
Hombres sirios llevan bebés a través de los escombros de edificios destruidos tras el ataque aéreo en el barrio de Salihin, controlado por los rebeldes en la ciudad norteña de Alepo, el 11 de septiembre de 2016. /
La guerra de Síria ha ocupat gran part de la informació internacional al llarg d’aquests 10 últims anys. Un conflicte devastador que s’ha emportat la vida de centenars de milers de persones, n’ha deixat ferides a milions i ha generat també milions de desplaçats i de refugiats. El territori ha sigut un gran camp de batalla on han lluitat diverses forces, les lleials al règim de Damasc, les opositores, els grups gihadistes, rivals també entre si, i les milícies kurdes. El desenvolupament de la guerra i el futur del país s’ha decidit també fora de les seves fronteres, a les seus presidencials d’un grapat de països. La Síria de fa 10 anys ja no existeix. Avui el país està partit en trossos.
Moviment prodemocràtic: protestes i guerra civil
El moviment prodemocràtic del país, liderat bàsicament per joves, se suma a les revoltes de la Primavera Àrab, que s’estenen com l’escuma a la regió contra els règims dictatorials a finals del 2010 i principis del 2011. La rebel·lió siriana arrenca amb entusiasme després de la caiguda de Zine al-Abidine Ben Ali a Tunisia i de Hosni Mubarak a Egipte. El règim de Bashar al-Assad reprimeix amb tancs als carrers a sang i foc les manifestacions pacífiques. La forta repressió del Govern sirià motiva la ràpida reacció dels Estats Units i la Unió Europea, que imposen les primeres sancions econòmiques a Damasc. Poc després es forma l’Exèrcit Lliure de Síria (ELS), al qual s’apunten militars que deserten de l’Exèrcit d’Assad.
Potències estrangeres: els interessos geoestratègics
Com sol ocórrer en aquest tipus de conflictes, i més encara al Pròxim Orient, una regió en conflicte permanent, la guerra de Síria es transforma aviat en un camp de batalla on combaten diverses faccions armades entre si, algunes, avalades per potències estrangeres.
El règim d’Assad compta amb el recolzament de Rússia –que té en territori sirià la seva única base naval al Mediterrani– i des del principi de la guerra, amb el de l’Iran i la milícia libanesa també xiïta Hezbol·là, els enemics més grans d’Israel i dels països sunnites del golf Pèrsic, sempre liderats per l’Aràbia Saudita. Un bloc que es mou sota el paraigua protector dels Estats Units.
Una altra potència amb forts interessos a Síria és la veïna Turquia, que intenta debilitar les milícies kurdes sirianes, aliades dels EUA i amb forts llaços amb el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), etern enemic del Govern d’Istanbul.
La implicació de Washington en el conflicte sirià augmenta quan entren en escena, el 2012, els grups islamistes armats, i quan apareixen evidències de l’ús d’armes químiques contra la població per part de l’Exèrcit d’Assad.
Els grups gihadistes: el paper de l’Estat Islàmic
L’autoproclamat Estat Islàmic (EI) neix formalment després de l’escissió que pateix el Front al-Nusrah, filial d’Al-Qaida a Síria. Les dues faccions acabaran enfrontant-se. Els radicals de l’EI aconsegueixen un avanç ràpid tant a l’Iraq, on aconsegueixen quedar-se la segona ciutat del país, Mossul, com a Síria, on planten a la ciutat de Raqqa la capital de l’autoproclamat califat, del qual s’erigeix com emir Abu Bakr al-Baghdadi. El territori sota el seu règim de terror s’estén des de la província siriana d’Alep fins a la iraquiana de Digala.
Un territori fet miques: les Síries postbèl·liques
La llarga guerra, encara en marxa en algunes zones, ha destruït i ha devastat per complet el país, que, com l’Iraq, ha deixat de ser una seriosa amenaça per als interessos d’Israel i els Estats Units en la regió, centrats ara en els passos de l’Iran en el seu programa nuclear. Ja no hi ha una Síria, sinó unes quantes.
Bashar al-Assad, que controla el 60% del territori, ha sobreviscut gràcies a l’ajuda militar de Rússia, que va entrar de ple en la gran batalla el 2015. El règim de Damasc s’ha convertit en la punta de llança dels interessos de Moscou a la regió, amb el beneplàcit de l’expresident dels EUA Donald Trump, que va decidir abandonar l’aventura bèl·lica al país àrab al retirar les tropes nord-americanes, uns 2.000 soldats, el 2019.
Turquia, per la seva banda, manté la seva pugna a la frontera per mantenir a ratlla els kurds.
L’Estat Islàmic ha desaparegut pràcticament, tot i que continua sent una seriosa amenaça. La mort del seu líder, en un bombardeig dels Estats Units el 2019, va ser la cirereta d’una vasta i llarga campanya de bombardejos –i combats sobre el terreny lliurats sobretot per les milícies kurdes–, que el va desposseir de les seves conquestes i va esquerdar el califat.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El PSOE i Junts avancen en el traspàs de la immigració a la Generalitat
- Vinícius fa enfadar Florentino
- Aina Tarabini: "Hi ha hipocresia amb l’FP: tothom diu que és molt bona però no per als seus fills"
- La lluita electoral s’agreuja després de la victòria de Harris en el debat amb Trump
- La inacceptable conducta sexual de Miki Berenyi
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Mobilitat Primer dia de talls a l'R4 de Rodalies entre Sant Vicenç i Vilafranca: "Estem desinformats i resignats"
- Aperitiu mediterrani ¿Què passa si menges olives cada dia?
- Policia Nacional El gest que et pot evitar algun ensurt quan vagis al caixer
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental