Crisi sanitària global

Portugal arrenca el seu desconfinament progressiu

El país lusità obre les escoles bressol i les escoles primàries però els restaurants hauran d’esperar fins al maig

1
Es llegeix en minuts

Amb la reobertura de les escoles bressol, escoles primàries, perruqueries i llibreries, Portugal ha començat aquest dilluns un pla de desconfinament gradual que es va estendre fins a principis de maig, per tal d’evitar una represa de l’epidèmia de coronavirus que ha afectat greument el país a principis d’aquest any. «Avui estem entrant en la primera fase de desconfinament que ha de ser molt acurada, gradual i per degoteig», ha puntualitzat el primer ministre, António Costa, al seu compte de Twitter. «No podem arriscar-nos i arruïnar-ho tot», ha recalcat.

Davant un esclat de casos de Covid després de les vacances de final d’any, que va provocar la saturació dels hospitals del país, el Govern va imposar una segona tancada general a mitjans de gener, seguida pel tancament d’escoles una setmana després.

Segons el pla de desconfinament revelat dijous passat, la crida a quedar-se a casa no s’aixecarà fins després del cap de setmana de Pasqua, d’aquí tres setmanes. És llavors quan es poden reobrir les escoles i terrasses, així com els monuments i museus.

Notícies relacionades

Les escoles secundàries, universitats i sales d’espectacles hauran d’esperar fins al 19 d’abril, mentre que els restaurants o gimnasos només tornaran a obrir a principis de maig.

Després d’acostar-se a 13.000 nous casos diaris a finals de gener, Portugal en tenia menys de 600 diumenge per primera vegada des de mitjans de setembre. I el nombre de pacients hospitalitzats va caure aquest cap de setmana per sota del llindar dels 1.000 per primera vegada des de mitjans d’octubre.