Crisi sanitària global
Rússia acorda amb Itàlia fabricar la vacuna Sputnik a territori europeu
Moscou i Roma pacten la producció de 10 milions de dosis del tractament per a final d’any

Rússia ha firmat un acord amb la companyia farmacèutica amb seu a Suïssa Adienne per produir la vacuna Sputnik contra la Covid a Itàlia, informa la cambra de comerç italorussa en un comunicat.
La cambra ha assegurat que l’acord ha aplanat el camí per a la creació de la primera planta de producció de Sputnik V a Europa, amb plans perquè la producció italiana comenci al juny. L’entitat assegura que les previsions apunten a la producció de 10 milions de dosis de Sputnik a Itàlia per a final d’any.
En aquest context de creixent col·laboració entre Rússia i països europeus, Moscou ha criticat i ha exigit disculpes pels comentaris d’una funcionària de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que va comparar l’autorització d’emergència de la vacuna Sputnik per part d’alguns països europeus amb una «ruleta russa».
«Demanem una disculpa pública a Christa Wirthumer-Hoche, de l’EMA, pels seus comentaris negatius cap als membres de la UE que aproven directament l’Sputnik», van indicar a Twitter els creadors de la vacuna, el centre de recerca estatal Gamaleya i el Fons Sobirà Rus (RDIF). «Comentaris així són inapropiats i soscaven la credibilitat de l’EMA i el seu procés d’avaluació», han assegurat, denunciant «possibles interferències polítiques».
«Com una ruleta russa»
Diumenge a la nit, la presidenta del consell de direcció de l’EMA, Christa Wirthumer-Hoche, «va advertir» els estats membres de la UE que no autoritzin l’Sputnik amb caràcter d’urgència, al·legant la insuficiència de dades sobre les persones vacunades. «És una mica com la ruleta russa», va afirmar en una entrevista amb el canal de televisió austríac ORF. «De moment no tenim dades sobre els efectes secundaris en els vacunats», va remarcar, i va instar els països a esperar la llum verda del regulador europeu.
La vacuna Sputnik va fer la setmana passada un pas clau per a la seva implantació a la UE amb l’inici de la revisió per part de l’EMA, amb seu a Amsterdam.
Notícies relacionadesDesprés d’aquest anunci, les autoritats russes van dir que estaven preparades per subministrar vacunes a 50 milions d’europeus a partir del juny. Amb l’argument que la seva vacuna ja ha sigut aprovada a 46 països, el fons rus va tornar a retreure dimarts a l’EMA que hagi «retardat durant mesos» el procés de validació de l’Sputnik.
Diversos països de la UE, impacients per un procés considerat massa lent, recorren a vacunes encara no aprovades, com Hongria, que va començar a administrar la vacuna russa a la seva població el mes passat. La República Txeca i Eslovàquia també han fet comandes a Rússia.
- Turisme de masses Inventen platges falses per despistar els turistes a les Balears
- Pobresa a Catalunya La vida en un garatge de tres nens de l’Hospitalet: «¿Fins quan hem d’estar així?»
- La fuga d’agost del 2024 Sallent reconeix que els Mossos no van sospesar la fugida de Puigdemont
- Baròmetre municipal La vivenda supera la inseguretat com a principal problema dels barcelonins
- Tempesta judicial i política L’empresonament de Cerdán noqueja Sánchez, que no pot desviar el focus
- Lloguer Tres consells fonamentals per firmar un contracte de lloguer i no emportar-te sorpreses
- RELLEU GENERACIONAL L’envelliment dels metges d’Urgències pot portar al tancament de serveis en només cinc anys: «Seria un caos»
- 14. Fernández Borbalán i un CEO corporatiu lideraran el nou CTA remodelat al gust del Reial Madrid i els clubs
- TURISME DENTAL Alerta sobre la nova moda de viatjar al Marroc a la recerca del somriure perfecte: «És una temeritat»
- Rellotge biològic masculí La ciència confirma que l’edat del pare és clau en el desenvolupament del fetus i la salut del nadó