Gir diplomàtic

Biden fa una picada d’ullet a Veneçuela

  • La seva Administració anuncia que revaluarà les sancions al país caribeny després de constatar que no han aconseguit els seus objectius

  • La Casa Blanca protegeix de la deportació més 300.000 veneçolans que viuen als EUA en situació irregular

  • Caracas reclama al Govern nord-americà que sigui coherent i aixequi les mesures punitives condemnades per l’ONU

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Res ha canviat de manera immediata a la política dels Estats Units per mirar de forçar un canvi de règim a la Veneçuela de Nicolás Maduro, però des de l’arribada de Joe Biden al poder s’entreveu una manera de fer una mica menys punitiva i més humana. La seva Administració ha anunciat aquest dimarts que reavaluarà les sancions imposades al país llatinoamericà, unes sancions que a ulls de les Nacions Unides han contribuït a agreujar l’esfereïdora crisi humanitària que pateix la seva població. L’anunci ha anat acompanyat per una mesura més tangible per protegir de la deportació els aproximadament 320.000 veneçolans que viuen als EUA en situació irregular i concedir-los permisos temporals de feina.

«Estem compromesos a ajudar als veneçolans en aquest moment de necessitat», va escriure el secretari d’Estat, Tony Blinken, a les xarxes socials. «Per aquest motiu, els EUA estan orgullosos d’oferir als veneçolans el nostre recolzament amb l’Estatus de Protecció Temporal mentre treballen per restaurar la seva democràcia i recuperar la prosperitat». Aquest estatus blindarà els veneçolans de la deportació durant els pròxims 18 mesos, sempre que s’acullin al programa en un termini de 180 dies i puguin demostrar que resideixen actualment als EUA. No s’aplicarà a tots aquells que arribin al país en pròximes dates, una condició que pretén evitar l’efecte crida per no agreujar la crisi que es viu a la frontera mexicana, on s’ha disparat l’arribada d’immigrants des que Biden va aterrar a la Casa Blanca. 

El nou president ha anat més enllà del que va fer al seu dia Donald Trump, que es va negar a concedir als veneçolans l’Estatus de Protecció Temporal (TPS, de les seves sigles en anglès), d’acord amb les seves polítiques de «tolerància zero» cap a la immigració irregular. Tampoc els va donar permisos de feina, tot i que a la recta final del seu mandat, va suspendre la deportació de veneçolans. 

El TPS es va crear durant els anys noranta per emparar els immigrants que fugen dels conflictes bèl·lics, les catàstrofes naturals o altres situacions extraordinàries. En el cas de Veneçuela, Washington ha esgrimit que, les «condicions de vida» que imperen al país, «no li permeten protegir els seus propis ciutadans». D’acord amb les estimacions de les Nacions Unides, el 94% dels veneçolans viu en la pobresa. Milions de persones no tenen garantit l’accés a l’aigua, el menjar o els medicaments. La inflació és estratosfèrica i la penúria generalitzada, una situació que ha obligat prop de cinc milions de veneçolans a buscar refugi fora del seu país. 

Fracàs de les sancions 

La corrupció massiva del règim de Maduro i la mala gestió s’esgrimeixen habitualment com a motius de la catàstrofe veneçolana, accentuada per més d’una dècada de sancions occidentals, liderades pels EUA, una estratègia de pressió que ha aprofundit l’aïllament de l’economia veneçolana. En una trucada amb periodistes, l’Administració Biden va anunciar que està disposada a reavaluar les mesures punitives després de constatar que han fracassat en el seu intent de precipitar la caiguda de Maduro. «els EUA no tenen pressa en aixecar les sancions», va dir un dels seus funcionaris de manera anònima. «Però hem de reconèixer que les sancions unilaterals dels últims quatre anys no han aconseguit el desenllaç electoral esperat». 

Notícies relacionades

És la mateixa lògica que van aplicar Barack Obama i el seu llavors vicepresident Biden per pilotar l’acostament a Cuba, més tard revertit per Trump. Però abans de procedir a aixecar alguna de les sancions que asfixien el petroli o el sector bancari veneçolà, el nou president vol veure gestos del règim cap a l’oposició. «Senyor Blinken, per mera coherència, el procedent, com ha demandat l’ONU, és que la seva Administració aixequi immediatament les cruels sancions que han generat tota mena de dificultats i dolor al poble», va afirmar des de Caracas el canceller veneçolà, Jorge Arreaza

Cop de porta al diàleg amb Maduro

Si bé Biden pretén trencar amb l’unilateralisme cap al país caribeny del seu predecessor, la distensió sembla encara llunyana. La Casa Blanca ha deixat clar que no té de moment cap intenció de dialogar amb Maduro i continuarà reconeixent Juan Guaidó com a president interí del país, igual com fan un altre mig centenar de nacions. La setmana passada va estendre a més el decret firmat per Trump que designa Veneçuela com a «amenaça inusual» per a la seguretat dels EUA, una figura jurídica que aplana el camí per a noves mesures punitives.