Entrevista

Ursula von der Leyen: «AstraZeneca està entregant menys del 10% del que deu»

  • En una entrevista a EL PERIÓDICO i altres mitjans de comunicació europeus, la presidenta de la Comissió avisa que la farmacèutica no podrà exportar mentre no compleixi les entregues d’antídots a la UE

  • Insisteix que el certificat digital verd per facilitar els viatges no serà discriminatori i evitarà la descoordinació i fragmentació entre els Vint-i-set

Ursula von der Leyen: «AstraZeneca està entregant menys del 10% del que deu»
4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, està cansada que la UE sigui «el boc expiatori» pels retards a la campanya de vacunació i la gestió de les vacunes. En una entrevista amb diversos mitjans de comunicació europeus, inclòs EL PERIÓDICO, insisteix que el seu enfocament «és el correcte», que «sense Europa els estats membres més petits no tindrien vacunes» –se n’han distribuït 56,8 milions fins ara– i arremet contra la farmacèutica AstraZeneca, a la qual envia un avís: si no entreguen les dosis acordades no podran exportar fora de la UE. «Ha de mostrar millora en les seves entregues abans de poder exportar la producció des d’Europa», adverteix.

–¿Recolza la decisió de Mario Draghi de bloquejar l’enviament de 250.000 dosis d’AstraZeneca a Austràlia?

Des de la introducció del mecanisme d’autorització d’exportacions he sigut molt clara. Això no va contra cap país. L’objectiu és assegurar que les empreses que produeixen a Europa compleixen els seus contractes a Europa. No hi haurà restriccions contra les empreses que compleixin, però si una empresa no compleix no podem permetre-li exportar (vacunes). Des del principi he recolzat Itàlia en la seva decisió perquè veiem que AstraZeneca està entregant menys del 10% del que vam contractar per al primer trimestre. Esperem que incrementi els seus esforços i es posi al dia. Aquesta serà la referència per a la qüestió de si hi haurà altres exportacions d’altres estats membres.

–¿No serà un cas únic?

–No és una excepció, dependrà de l’empresa. No estem parlant de països, sinó d’AstraZeneca. L’empresa ha de complir. Si compleixen les portes per a l’exportació estan obertes.

–La decisió ha fet enfadar Austràlia.

–És responsabilitat de l’empresa organitzar les entregues. No fem la logística per a AstraZeneca. Produeixen a nivell mundial. Mentre no puguin explicar per què no entreguen a Europa, tenim un problema quan veiem que dosis produïdes a Europa van a altres llocs. Fins ara, s’han entregat vacunes europees a més de 30 països. Estem entregant gràcies a l’excel·lent rendiment de Biontech/Pfizer. El 95% de les exportacions són de BionTech, que està complint amb el seu contracte.

–Esperen un repunt en les dosis en el segon trimestre. ¿Per què està segura que les empreses compliran aquesta vegada?–

–Si tenim en compte el calendari de subministrament aportat per les empreses i els números contractats, amb un enfocament conservador, confio que entregaran entorn de 300 milions de dosis en el segon trimestre.

–Alguns països com Hongria o Eslovàquia han començat a comprar la vacuna russa Sputnik V. ¿És bona idea?

–Esperarem a la decisió de l’Agència Europea del Medicament. Són els científics els que han d’avaluar la qualitat i l’eficàcia de la vacuna.

–¿Les vacunes russa i xineses formaran part del certificat digital que preparen per poder viatjar aquest estiu?

–Sputnik V ha començat la revisió contínua de l’EMA però encara han d’entregar dades i presentar una sol·licitud. Han d’obrir els seus llibres, ser transparents, mostrar totes les dades i demostrar que compleixen els requisits mínims en els assajos clínics per assegurar-se que aquesta vacuna és eficaç i segura. Hi ha un segon element que és que les seves instal·lacions de producció siguin inspeccionades. Sputnik no es produeix a Europa. Volem tenir claredat sobre com va el procés de producció, com amb qualsevol altra vacuna en el mercat europeu. Estem pensant a integrar una solució que necessiti una autoritat internacional reconeguda que hagi donat l’aprovació, com la FDA (agència dels EUA) o l’Agència Europa del Medicament. Però no hem acabat la nostra reflexió.

–Alguns estats membres creuen que el certificat de vacunació pot ser discriminatori

–Es tracta de millorar la lliure circulació en un moment en què la vacunació arribi a un percentatge més ampli d’europeus. Necessitem almenys tres mesos així que encara queda molta feina. Demano als estats membres que facin els passos necessaris en els seus sistemes sanitaris perquè quan es compleixin les condicions tècniques, puguem connectar immediatament als estats membres amb les dades necessàries.

–Si una persona no disposa d’un certificat digital, ¿no podrà viatjar aquest estiu? ¿Com controlar que no s’utilitzi per limitar l’accés a altres serveis?

–L’únic propòsit per al qual està dissenyat és permetre la lliure circulació. No és discriminatori perquè tens la possibilitat de demostrar que no ets contagiós. Dirà si estàs vacunat, si tens una prova de PCR negativa o si tens anticossos. Qualsevol altra cosa que puguin fer les persones vacunades serà una decisió política. I això s’ha de discutir amb els estats membres. És massa aviat en aquest moment però no s’ha de discriminar les persones mentre no tinguin accés just a una vacuna.

–Les vacunes són gratuïtes, els tests no. ¿No estan creant un obstacle més per satisfer Grècia, Espanya i els països que demanen el certificat?

–Volem evitar una situació en la qual en tres o quatre mesos, quan una gran majoria s’hagi vacunat, tinguem 27 solucions diferents a Europa, fragmentades i descoordinades. És important crear la precondició tècnica i la base legal per tenir un enfocament europeu comú. Aquesta és la idea que hi ha darrere.

Notícies relacionades

–Cada vegada que tenen dificultats els Estats membres tendeixen a culpar la Comissió. ¿Li preocupa aquesta tendència?

–La meva feina és mantenir unida la UE, treballar molt per demostrar cada dia que millorem i que no estem perdent l’objectiu. Aquest és el punt de referència per a mi. Estem progressant. Si un mira a la resta del món estem bé en el que a vacunació es refereix, les taxes estan augmentant i arribarem al nostre objectiu del 70% de la població adulta total vacunada per a finals d’estiu: 266 milions d’adults.