Cas Karachi

La justícia absol l’exprimer ministre francès Edouard Balladur de finançament il·legal

  • L’exmandatari estava acusat de participar en un sistema de comissions sobre contractes armamentístics que li hauria permès finançar part de la seva frustrada campanya electoral de 1995

  • El seu ministre de Defensa, declarat culpable de «complicitat», ha sigut condemnat a dos anys de presó amb exempció de pena i a una multa de 100.000 euros

La justícia absol l’exprimer ministre francès Edouard Balladur de finançament il·legal
2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

L’exprimer ministre francès Édouard Balladur, acusat de finançar il·legalment la seva campanya presidencial de 1995, ha sigut absolt aquest dijous per la Cort de Justícia de la República (CJR). El seu llavors ministre de Defensa, François Léotard, ha sigut condemnat per «complicitat» d’abús de béns socials a dos anys de presó amb exempció de pena i a una multa de 100.000 euros. La decisió judicial marca una setmana atrafegada per als tribunals francesos, que van condemnar, també dilluns, l’exmandatari Nicolas Sarkozy a tres anys de presó, un d’ells ferm, per corrupció i tràfic d’influències.

Qui va ser primer ministre entre 1993 i 1995 i el seu ministre de Defensa estaven acusats de participar com a mitjancers en la negociació de contractes armamentístics amb el Pakistan i l’Aràbia Saudita. Segons l’acusació, haurien obtingut com a compensació comissions exorbitants, de les quals prop de 10,25 milions de francs haurien servit per finançar la seva malaguanyada campanya electoral de 1995.

Les sospites sobre aquesta xarxa de finançament il·legal van sorgir el 2010, quan la justícia investigava l’atemptat comès el 8 de maig del 2002 a la ciutat de Karachi, Pakistan, que es va saldar amb la vida de 14 persones, entre elles 11 empleats francesos de la naviliera francesa DCN (Direcció de Construccions Navals). Les investigacions judicials destinades a aclarir la naturalesa de l’atac, que mai va ser reivindicat, van desembocar en una hipòtesi protagonitzada per la venjança: l’atemptat podria ser una represàlia per l’incompliment de les comissions promeses pel Govern d’Édouard Balladur en el marc de la venda d’armes. Les esmentades promeses haurien caigut en sac foradat amb l’arribada del conservador Jacques Chirac al Palau de l’Elisi, que s’hauria negat a respectar els negocis heretats del seu rival en la carrera a la presidència.

«Un quart de segle de calúmnies»

Notícies relacionades

La justícia va batejar el cas com el cas Karachi. Vint-i-cinc anys després dels fets investigats, la Cort de Justícia de la República, única instància competent per jutjar antics membres del Govern per delictes comesos durant els seus mandats, ha estimat que «no s’ha aportat la prova de l’existència d’instruccions donades amb coneixement de causa per Balladur» respecte al sistema de comissions il·legals. 

L’exprimer ministre, de 91 anys, ha celebrat la decisió del tribunal. «Després d’un quart de segle de calúmnies [...] prenc nota amb satisfacció de la decisió, que reconeix per fi la meva innocència», explica en un comunicat. Per la seva part, François Léotard, condemnat per «complicitat», ha carregat contra els tribunals: «M’avergonyeixo de la justícia francesa i de les seves perilloses derives. Sempre defensaré la llibertat de decisió política», va reaccionar en un comunicat, anunciant que recorrerà la sentència.