Llibertat d’expressió
Reporters sense Fronteres denúncia a Alemanya el príncep hereu saudita per l’assassinat de Khashoggi
L’organització acudeix a la jurisdicció alemanya per acusar cinc responsables de la «sistemàtica persecució» de periodistes a l’Aràbia Saudita
«No n’hi ha prou amb saber la veritat, els responsables han de ser jutjats i castigats», argumenta la nòvia del columnista esquarterat
«És necessari saber la veritat, però no n’hi ha prou; els responsables [de la mort del periodista Jamal Khashoggi] han de ser jutjats i castigats, per això és important aquesta denúncia. Són les paraules de Hatice Cengiz, nòvia del periodista assassinat, en el transcurs de la conferència de premsa internacional en què l’organització Reporters sense Fronteres (RSF) ha anunciat la presentació d’una denúncia davant el fiscal general d’Alemanya contra el príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman, i altres funcionaris saudites d’alt rang per crims contra la humanitat. La denúncia exposa el caràcter generalitzat i sistemàtic de la persecució de periodistes a l’Aràbia Saudita i, en particular, la detenció arbitrària de 34 d’ells, a més de l’assassinat de Khashoggi, que va commocionar el món. La denúncia, un document de més de 500 pàgines en alemany contra cinc acusats de crims contra la humanitat, dona compte de casos de 35 periodistes saudites: el del columnista saudita assassinat Jamal Khashoggi i els de 34 periodistes que han sigut empresonats al país, dels quals 33 continuen actualment a la presó i entre els quals es compta el bloguer Raif Badawi.
La presentació de la denúncia es produeix pocs dies després que EEUU fes públic un informe dels serveis d’intel·ligència amb la conclusió que el príncep hereu saudita està implicat de ple en l’organització de l’assassinat del periodista, portat a terme per sicaris en l’ambaixada de l’Aràbia Saudita a Istanbul. No obstant, RSF ha qualificat aquesta afinitat temporal com a mera coincidència, ja que el mig miler de pàgines de documentació de la denúncia fa molt temps que s’elabora.
Cinc sospitosos
Notícies relacionadesLa denúncia identifica cinc sospitosos principals –el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, el seu assessor pròxim Saud al-Qahtani i uns altres tres alts funcionaris saudites–, per la seva responsabilitat en l’organització o l’execució de l’assassinat de Khashoggi, així com per la seva participació en el desenvolupament d’una política d’Estat destinada a agredir i silenciar els periodistes. «Els responsables de la persecució de periodistes a l’Aràbia Saudita, i especialment de l’assassinat de Jamal Khashoggi, han de respondre pels seus crims», ha declarat el secretari general de RSF, Christophe Deloire, i ha afegit: «Atès que aquests greus delictes contra els periodistes es continuen cometent, demanem al fiscal alemany que actuï i obri una investigació sobre els crims que hem revelat. Ningú hauria d’estar per sobre de la llei, especialment quan es tracta crims contra la humanitat. La urgent necessitat de justícia no ha fet més que demorar-se, ha afegit. «L’obertura oficial d’una investigació criminal a Alemanya sobre els crims de lesa humanitat a l’Aràbia Saudita seria una iniciativa pionera a nivell mundial», assenyala el director de RSF Alemanya, Christian Mihr. «Sol·licitem al Fiscal General que faci una anàlisi de situació amb vista a iniciar, de manera oficial, una investigació fiscal i ordres d’arrest», afegeix.
Predisposició d’Alemanya
RSF considera que el sistema judicial alemany és el més adequat per presentar una denúncia d’aquest tipus, ja que les lleis alemanyes li atorguen jurisdicció sobre els principals delictes internacionals comesos a l’estranger, i també perquè els tribunals alemanys ja han demostrat la seva disposició i voluntat d’enjudiciar criminals internacionals. A més, el Govern alemany ha expressat repetidament el seu gran interès a aconseguir justícia en els casos de Jamal Khashoggi i Raif Badawi, i Alemanya ha demostrat el seu compromís amb la defensa de la llibertat de premsa i la protecció dels periodistes arreu del món. Jamal Khashoggi va ser assassinat al consolat saudita a Istanbul l’octubre del 2018. Les autoritats saudites van reconèixer oficialment que l’assassinat va ser comès per agents saudites, però es van negar a assumir cap responsabilitat pel que van denominar un «acte d’esbirros». Alguns dels agents que van participar en l’operació van ser processats i condemnats a l’Aràbia Saudita en un judici a porta tancada que va trencar totes les normes internacionals per a un judici just. Quant als principals sospitosos, segueixen totalment fora de l’abast de la justícia. A part del príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman, de qui se sospita que va ordenar directament l’assassinat de Khashoggi i que és el principal responsable de la persecució de periodistes a l’Aràbia Saudita, els altres quatre sospitosos que figuren en la denúncia són: Saud al-Qahtani, assessor pròxim al príncep hereu que va participar directament en la planificació i execució de l’assassinat, així com en l’aplicació de la política de persecució de periodistes a l’Aràbia Saudita; Ahmad Mohammed Asiri, ex subdirector d’intel·ligència i sospitós de supervisar l’assassinat; Mohammad al-Otaibi, cònsol general a Istanbul en el moment de l’assassinat, i Maher Abdulaziz Mutreb, funcionari d’intel·ligència que va dirigir l’equip que va torturar, va matar i i va fer desaparèixer Jamal Khashoggi. Durant els dos anys que han seguit l’assassinat de Khashoggi, RSF ha desplegat una àmplia tasca de mobilització davant les autoritats saudites a fi de recuperar el seu cos, aconseguir justícia pel seu assassinat i alliberar tots els periodistes actualment detinguts arbitràriament a l’Aràbia Saudita. No obstant, les autoritats saudites han incomplert sistemàticament amb les seves obligacions internacionals. L’Aràbia Saudita ocupa el lloc 170 entre 180 països en la Classificació Mundial de la Llibertat de Premsa de RSF.
- Salut a la tercera edat La genètica dels superavis pesa més en la seva longevitat que els hàbits
- PEDERÀSTIA A L’ESGLÉSIA La víctima d’El Pilar va dir als capellans que era un "regal sexual"
- La xifra de morts per la dana arriba a 158 i amenaça de créixer
- Rosa Moret: "Ella deia que quina tonteria, això de ser la més longeva"
- #METOO Més de 20 dones acusen Eduard Cortés d’assetjament sexual
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- TRADICIONS La bruixeria i l’esoterisme prenen Sant Feliu Sasserra
- Cita obligada Els millors cavalls del Pirineu, a Puigcerdà
- Rutes A tota castanya