Vacunació irregular

El ‘vacunagate’ peruà es cobra els llocs de 16 funcionaris

Violeta Bermúdez assegura que cap dels vacunats irregularment forma ja part de l’equip de Govern

El ‘vacunagate’ peruà es cobra els llocs de 16 funcionaris
Es llegeix en minuts

El Periódico

El Govern peruà ha retirat dels seus càrrecs 16 funcionaris públics que van ser vacunats irregularment amb les dosis de Sinopharm, que van arribar al país l’any passat amb les utilitzades en l’assaig experimental, segons va confirmar la primera ministra, Violeta Bermúdez.

Després de l’escàndol desencadenat per la vacunació secreta de l’expresident Martín Vizcarra i dues exministres, la presidenta del Consell de Ministres va demanar a tots els treballadors de l’aparell públic que confirmessin si havien sigut igualment immunitzats.

«El 14 de febrer vam saber que, de 16 funcionaris vacunats, vuit eren del Ministeri de Salut i vuit de Relacions Exteriors. Cap forma ja part de l’equip de Govern», va declarar Bermúdez en roda de premsa.

La titular del gabinet va afegir que dels dos exfuncionaris de la Presidència del Consell de Ministres que van ser vacunats, un va ser designat per la cancelleria i l’altre va ser contractat per l’ex primer ministre Walter Martos, sota la gestió de Vizcarra. «Cap d’aquests dos funcionaris van ser contractats per la meva gestió, i cap treballa ja en la Presidència del Consell de Ministres», va apuntar.

Funcionaris de l’anterior i actual govern

Després de rebre la llista de persones que van ser vacunades irregularment per la Universitat Peruana Cayetano Heredia, a càrrec de l’estudi experimental de Sinopharm al Perú, la comissió encarregada d’investigar aquesta denúncia va trobar un número aproximat de funcionaris públics beneficiats amb la immunització. «Del total de persones vacunades (487), al voltant del 25% eren funcionaris públics en el moment de rebre la vacuna. Actualment, cap forma part del govern», va afirmar Bermúdez.

La cap del gabinet va remarcar que «cap persona que ha format part d’aquesta vacunació irregular podrà ser membre del directori de cap entitat pública» i que, per aquest motiu, s’ha iniciat el procés de separació d’algunes persones que han estat involucrades en aquesta denúncia.

Bermúdez va reiterar la indignació de l’Executiu sobre l’ús irregular de les vacunes experimentals de Sinopharm i va afegir que «els mals funcionaris no poden embrutar la tasca de més d’un milió de servidors públics de l’Estat».

Sagasti va rebre la primera dosi

Per respondre a una sèrie d’informacions que circulen a les xarxes socials, Bermúdez va expressar que el president peruà, Francisco Sagasti, va rebre la seva primera dosi de vacunació el dia 9 de febrer, quan va començar la campanya oficial d’immunització al país. «És fals que hagi rebut una primera dosi anteriorment. D’aquí tres setmanes li correspondrà la segona dosi», va anotar.

Respecte al nombre total de vacunes que van arribar al Perú amb les utilitzades en l’assaig amb voluntaris, Bermúdez va indicar que actualment es coneix l’ús irregular en 487 persones però sabem que hi havia dosis per a 1.000 persones». «No sabem quina n’és la destinació, on són aquestes dosis que falten. La comissió també sol·licitarà aquesta informació», va dir Bermúdez. «Aquestes vacunes experimentals addicionals no tenen res a veure amb el milió [de dosis] adquirides pel Perú», va anotar la primera ministra.

Avança la campanya oficial de vacunació

D’altra banda, Bermúdez va informar que el procés de vacunació no s’ha aturat i ja s’ha aconseguit l’aplicació de la primera dosi a 110.000 professionals de la salut en primera línia d’atenció.

Respecte al segon lot de vacunes al territori peruà, la cap del Gabinet va indicar que s’ha iniciat el procés de distribució a les regions de Junín, Huancavelica, Tumbes i Lima.

Notícies relacionades

Mentrestant, el ministre de Salut, Oscar Ugarte, va informar en la roda de premsa posterior el Consell de Ministres que la corba de mitjana nacional de contagis «segueix en increment». «Les zones on és més elevat l’augment, tant de nous casos com de morts, és Lima, Callao, Ica i a la serra central a Huánuco, Pasco, Junín, Huancavelica i Ayacucho», va precisar.

Ugarte va anunciar l’aprovació de decrets d’urgència per entregar una bonificació extraordinària per als professionals de la salut que donen serveis complementaris, així com un reconeixement de les despeses de trasllat i instal·lació del personal transferit a diferents regions del país.