Disputa pel pagament de continguts

Facebook bloqueja la publicació de notícies a Austràlia

L’acció ha sigut àmpliament criticada per canals de televisió, polítics i activistes i ha arribat a bloquejar els serveis d’emergència

Barcelona vol aprofitar lefecte Facebook per promoure la indústria de la veritat

Barcelona vol aprofitar lefecte Facebook per promoure la indústria de la veritat

4
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Facebook va bloquejar aquest dijous la publicació de notícies a Austràlia enmig de la disputa entre les companyies tecnològiques i el govern del país oceànic pel pagament dels continguts elaborats pels mitjans de comunicació.

L’acció empresa sense previ avís per la multinacional nord-americana ha sigut àmpliament criticada per canals de televisió, polítics i activistes, a més d’interrompre el funcionament d’alguns serveis d’emergència.

Josh Frydenberg, ministre del Tresor i considerat número dos del govern, va qualificar la decisió de la tecnològica d’«equivocada», «innecessària» i «excessiva», a més d’assegurar que «danya la seva reputació» a Austràlia.

Durant una roda de premsa televisada, Frydenberg va indicar que ha mantingut avui una conversa «constructiva» amb el president i fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, que, al seu torn, «va plantejar algunes qüestions» respecte al codi de negociació impulsat pel Govern.

Aquesta normativa planteja a les companyies que arribin a un acord amb els mitjans per remunerar-los per la creació de notícies d’acord amb la monetització dels enllaços publicats a la plataforma.

El projecte de llei, aprovat ahir a la nit per la Cambra de Representants i que arribarà la setmana que ve al Senat, estima que en el cas que companyies i mitjans no arribin a un acord comercial en la suma a sufragar, la xifra serà decidida per un tribunal que actuarà com a mitjancer.

Facebook, que ja va mostrar anteriorment el seu rebuig, va al·legar en un comunicat a primera hora del matí australià que hi ha «desacords fonamentals» en la proposta de llei i va decidir «restringir la capacitat dels editors i la resta de les persones a Austràlia per compartir o llegir continguts assabentats produïts per mitjans australians o internacionals».

A la pràctica, això ha suposat que totes les notícies produïdes per mitjans australians quedaran vetades a Facebook, i que, a més, aquelles produïdes per mitjans de fora d’Austràlia no seran visibles per als usuaris del país.

Serveis d’emergència afectats pel bloqueig

La inesperada decisió de Facebook va tenir un impacte en diversos serveis d’emergència australians que utilitzen la plataforma per informar sobre accidents o advertir la població davant la possibilitat de desastre mediambientals.

Diversos departaments, com el Servei de Bombers d’Austràlia Occidental, l’Oficina Nacional de Meteorologia o el Departament de Salut d’Austràlia del Sud, van quedar bloquejats de manera temporal, tot i que Facebook va actuar ràpid per restablir els perfils i va matisar després que les pàgines oficials «no haurien» de veure’s afectades.

«Facebook necessita pensar amb molt de compte sobre què significa això per a la seva reputació i prestigi [...] En aquest moment, quan ja hi havia dubtes sobre la credibilitat de la informació a Facebook, és una cosa que òbviament han de considerar», va dir al canal públic ABC el ministre de Comunicació, Paul Fletcher.

El bloqueig, no obstant, continua dijous a la tarda en els perfils del canal Nine News i News Corp, que dominen la publicació de notícies, i l’ens públic ABC, font central d’informació durant situacions d’emergència.

Elaine Pearson, directora per a Austràlia de l’organització Human Rights Watch (HRW), va expressar la seva «alarma» davant aquest «gir perillós» emprès per Facebook de «censurar el flux d’informació als australians».

«Tallar l’accés a informació vital a tot un país en la foscor de la nit és inconcebible», denuncia la representant de HRW al demanar l’«aixecament immediat de les restriccions» mentre recorda que Zuckerberg va declarar en el passat que «no creu que sigui correcte que una empresa privada censuri les notícies».

Facebook i Google, diferents estratègies

Tot i que Alphabet, matriu de Google, va arribar a amenaçar de deixar d’operar al país per la seva oposició al projecte de llei, ha optat per una estratègia més conciliadora.

Aquest dimecres, Google i News Corp, empresa editora de capçaleres com ‘The Times’, ‘The Sun’, ‘The Wall Street Journal’ i ‘The New York Post’, van anunciar un acord pel qual el gegant d’internet pagarà per mostrar els seus continguts a la secció de notícies del cercador.

Es tracta d’un acord de tres anys pel qual Google pagarà «quantitats significatives» a News Corp, propietat del magnat Rupert Murdoch, a canvi de poder mostrar les notícies elaborades pels diferents diaris de la seva propietat a la secció destacada de Google Notícies, però no es van detallar les quanties.

Notícies relacionades

Les capçaleres de News Corp que rebran diners de Google són ‘The Wall Street Journal’, ‘Barron’s’, ‘MarketWatch’ i ‘The New York Post’ als EUA; ‘The Times’, ‘The Sunday Times’ i ‘The Sun’ al Regne Unit; i diverses publicacions a Austràlia com ‘The Australian’, ‘Sky News’, ‘News.com.au’ i multitud de mitjans locals australians.

El cercador també va arribar recentment a un altre acord similar amb 121 empreses editores de França i en els últims temps ha tancat contractes particulars amb editors de l’Argentina, el Brasil, Alemanya i el Regne Unit.