Acord històric

Google pagarà per mostrar notícies de ‘The Times’ i ‘ The Wall Street Journal’

Google pagarà per mostrar notícies de ‘The Times’ i ‘ The Wall Street Journal’
2
Es llegeix en minuts

Google i News Corp, empresa editora de capçaleres com ‘The Times’, ‘The Sun’, ‘The Wall Street Journal’ i ‘The New York Post’, van anunciar aquest dimecres un acord pel qual el gegant d’internet pagarà per mostrar els seus continguts a la secció de notícies del cercador.

En un comunicat, les dues empreses van qualificar l’acord d’«històric», a causa dels conflictes que Google manté des de fa anys amb editors de tot el món precisament per aquesta raó, i van assegurar que l’aliança «tindrà beneficis substancials per al periodisme i la societat». Es tracta d’un acord de tres anys pel qual Google pagarà «quantitats significatives» a News Corp a canvi de poder mostrar les notícies elaborades pels diferents diaris de la seva propietat a la secció destacada de Google Noticias, però no es van detallar les quanties.

Les capçaleres de News Corp que rebran diners de Google són ‘The Wall Street Journal’, ‘Barron’s’, ‘MarketWatch’ i ‘The New York Post’ als EUA; ‘The Times’, ‘The Sunday Times’ i ‘The Sun’ al Regne Unit; i diverses publicacions a Austràlia com ‘The Australian’, ‘Sky News’ i news.com.au.

L’acord també inclou plans per desenvolupar una plataforma de subscripció, compartir els ingressos derivats de la publicitat que generin aquests continguts i que el portal de vídeos Youtube (propietat de Google) inverteixi en projectes de periodisme en vídeo i ràdio.

Austràlia intenta legislar

L’anunci d’aquest dimecres es produeix mentre una comissió legislativa del Parlament australià està estudiant una proposta de llei que obligui les tecnològiques a acordar un pagament per les notícies i continguts que ells publiquen però que creen els mitjans. 

En cas que les plataformes d’internet i els mitjans tradicionals no arribessin a un acord, el Govern australià pretén que un tribunal faci d’intermediari entre les dues parts i decideixi la quantitat a abonar, una cosa a la qual tant Google com Facebook s’han oposat amb dents i ungles, fins al punt que Google va arribar a amenaçar de deixar d’operar a Austràlia.

Notícies relacionades

En paral·lel a l’anunci d’avui, el cercador va arribar recentment a un altre acord similar amb 121 empreses editores de França i en els últims temps ha tancat contractes particulars amb editors de l’Argentina, el Brasil, Alemanya i el Regne Unit.

A Espanya, Google Noticias està tancada des del 2014, després que el Congrés aprovés una llei que obliga els agregadors de notícies a pagar per una llicència que els permeti utilitzar les notícies de tercers.

Temes:

Premsa Google