Jocs Oímpics de Tòquio 2020

Mori presentarà la dimissió després d’una polèmica sexista, segons els mitjans nipons

Va comentar els suposats inconvenients que representa la presència de dones en reunions

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president del comitè organitzador dels Jocs Olímpics de Tòquio 2020, Yoshiro Mori, ha decidit presentar la dimissió després de la polèmica generada pels seus comentaris sexistes, segons han avançat aquest dijous els mitjans locals i reporta EFE.

Mori ha comunicat la decisió de renunciar al càrrec a persones pròximes a l’organització després de les continuades crítiques que està rebent des que va sortir a la llum la seva intervenció realitzada dimecres passat, segons van dir fonts pròximes a la cadena estatal NHK.

L’ex primer ministre nipó, de 83 anys, es va pronunciar sobre els suposats inconvenients que representa la presència de dones en reunions durant una junta del Comitè Olímpic del Japó, comentaris que han causat una cascada de protestes del món de la política i de l’esport tant dins com fora del Japó.

La sortida de la figura de màxima responsabilitat al capdavant de Tòquio 2020 podria fer-se oficial aquest divendres, quan hi ha convocada una junta directiva i de consellers del comitè organitzador per abordar la polèmica generada per les seves paraules i les seves possibles conseqüències.

«Vaig sentir algú dir que si augmentem el nombre de dones a la junta haurem de regular el torn de paraula d’alguna manera o si no, no acabarem mai», va dir Mori durant la reunió de la setmana passada al ser preguntat sobre els plans del Comitè Olímpic del Japó d’augmentar el nombre de dones membres del 20% al 40%.

Mori, que també va al·ludir al «gran sentit de la rivalitat» de les dones, va comparèixer davant els mitjans l’endemà d’esclatar la polèmica per demanar disculpes i va advocar per mantenir-se en el càrrec, però amb això no n’hi va haver prou per apaivagar les crítiques en contra seu.

Entre les veus que han protestat contra els seus comentaris destaca la del Comitè Olímpic Internacional (COI), que els va considerar «absolutament inapropiats» i «en contradicció» amb la política d’aquest organisme, en un comunicat.

Notícies relacionades

Les paraules de Mori també han motivat la retirada de centenars de voluntaris nipons que estaven registrats per ajudar en l’organització dels Jocs i de corredors que havien de participar en el relleu de la torxa de la flama olímpica al Japó, el recorregut de la qual està previst per a finals de març.

En la trobada d’aquest divendres, on s’espera una decisió sobre el futur de Mori, hi participarà la junta directiva del comitè organitzador, l’òrgan amb autoritat per prendre decisions de pes, com nomenar el president, i la junta de consellers, un òrgan superior compost per experts assessors en diversos camps.

Temes:

Japó Sexisme