VIOLACIÓ DELS DRETS HUMANS

Una activista feminista saudita serà jutjada per terrorisme

A la presó des de fa gairebé tres anys, Loujain Alhathloul va liderar la campanya contra la prohibició de la conducció de les dones saudites

zentauroepp55984049 file photo  saudi women s rights activist loujain al hathlou201126160735

zentauroepp55984049 file photo saudi women s rights activist loujain al hathlou201126160735 / HANDOUT

3
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

«Semblava feble en el judici, el cos li tremolava incontrolablement i tenia la veu fràgil i tremolosa». Loujain Alhathloul, la incansable activista saudita pels drets de la dona, no semblava ella durant la seva compareixença judicial aquest dimecres. La seva germana Lina ha anunciat la transferència del seu cas d’un tribunal penal ordinari a un de terrorisme. Diverses organitzacions internacionals han denunciat aquest gest com un intent d’escalar el cas davant la pressió internacional pel seu alliberament i el canvi d’Administració als Estats Units

Alhathloul és una de les quatre activistes pels drets de les dones saudites que van comparèixer davant del jutge. Nassima al-Sadah, Samar Badawi i Nouf Abdelaziz van protagonitzar aquesta rara vista judicial junt amb Alhathloul, que s’ha convertit en la cara visible dels defensors de drets humans saudites empresonats pel règim de Mohamed bin Salman. «¿Com de creïble és que, després de més d’un any de ser jutjada al tribunal penal, el jutge diu ara que té una falta de jurisdicció i la transfereix al tribunal de terrorisme?», s’ha preguntat Lina Alhathloul. 

«Loujain encara no té proves de l’acusació», ha recordat la seva germana, han passat gairebé tres anys des que s’ha mantingut en presó preventiva i hauria de ser posada en llibertat. L’activista, de 31 anys, va ser detinguda el 2018 unes setmanes abans de l’aixecament de la prohibició de conduir a les dones saudites. Alhathloul, que havia liderat la campanya contra aquesta privació, va ser arrestada junt amb una dotzena d’activistes, molts d’ells encara a la presó. 

Però les autoritats saudites desmenteixin que aquesta fos la causa de la seva detenció. «Aquesta idea és absurda», ha declarat el ministre saudita d’Afers Exteriors, Adel Jubeir. «Loujain Alhathloul va ser detinguda per qüestions relacionades amb la seguretat nacional, el tracte amb entitats estrangeres, el recolzament a entitats hostils a l’Aràbia Saudita», ha dit a la BBC. 

Tot i que pocs càrrecs contra les activistes s’han fet públics, els que són contra Alhathloul inclouen comunicar-se amb periodistes estrangers, intentar sol·licitar una feina a les Nacions Unides i atendre un curs sobre privacitat digital, segons la seva família. Durant els més de dos anys que fa que és a la presó, Alhathloul ha sigut víctima d’abusos com ara descàrregues elèctriques, assots i agressions sexuals. Amb les seves companyes, han sigut sotmeses a règims d’aïllament durant mesos. Les autoritats saudites neguen les acusacions de tortures. 

Canvi amb Biden

«Loujain va dir que va acabar la seva vaga de fam després de dues setmanes d’haver-la iniciat el 26 d’octubre, ja que els guàrdies la despertaven cada dues hores, dia i nit, com una tàctica brutal per trencar-la», ha tuitejat el compte d’Amnistia Internacional al Golf. «No obstant, ella està lluny d’estar trencada». Són moltes les organitzacions internacionals que han utilitzat la cimera del G-20 celebrada a l’Aràbia Saudita per denunciar les violacions constants de drets humans i l’empresonament d’activistes. 

Més soroll

Notícies relacionades

Davant la pressió internacional creixent, algunes oenagés mantenien l’esperança que, en un gest de bona voluntat, les autoritats saudites alliberessin aquestes dones. Però no va ser així. «En canvi, en un moviment pertorbador, van transferir el seu cas al Tribunal Penal Especialitzat, una institució utilitzada per silenciar la dissidència i coneguda per dictar llargues penes de presó després de judicis amb greus fallades», ha denunciat Amnistia en un comunicat. 

Des del seu propi activisme, Lina Alhathloul ha insistit en la necessitat de mantenir aquesta causa en l’ull públic. «Quan estàvem en silenci i el món no sabia res d’ella, estava sent torturada en una presó no oficial –ha recordat–. Cada vegada que no fem soroll, la posen en confinament solitari». Per ara, el soroll que va començar a fer Loujain no arriba fins als despatxos del poder.