«Et vacunes i vas»

Ryanair, censurada per la seva publicitat enganyosa sobre les vacunes contra el coronavirus

Els anuncis donaven als consumidors la falsa seguretat que «estar vacunats contra la Covid-19 els permetria probablement anar-se’n de vacances sense restriccions», assegura l’Agència de Publicitat britànica

Ryanair, censurada per la seva publicitat enganyosa sobre les vacunes contra el coronavirus
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Agència d’Estàndards de Publicitat britànica (ASA, sigles en anglès) ha censurat aquest dimecres Ryanair per publicar anuncis que considera «de mal gust» i «irresponsables», ja que presenta informació enganyosa sobre la campanya de vacunació contra la Covid-19.

L’aerolínia irlandesa de baix cost ha presentat a finals del desembre passat i principis de gener una oferta de vols per a l’estiu i en la seva publicitat indicava que «les vacunes estan arribant», mentre animava el consumidor a reservar bitllets amb l’eslògan «jab and go» («et vacunes i vas»).

Ryanair ja va retirar els anuncis la setmana passada, en previsió de l’informe negatiu del regulador britànic, però ha reiterat que no està d’acord amb les seves conclusions.

L’ASA ha indicat aquest dimecres que havia rebut més de 2.000 queixes d’usuaris. Una de les queixes, en la qual el regulador està d’acord, es refereix al fet que els anuncis de Ryanair donen a entendre que la majoria de la població del Regne Unit estarà vacunada a la primavera o l’estiu i que ja podrà anar de vacances.

A més d’«enganyosa», l’ASA també coincideix en el fet que la publicitat de l’aerolínia és «irresponsable» i «de mal gust», però ha rebutjat que pugui «trivialitzar» l’impacte que està tenint la pandèmia de coronavirus en la població i que sigui «ofensiva».

Falsa seguretat

«Els anuncis oferien als consumidors, de manera enganyosa, la seguretat que estar vacunats contra la Covid-19 els permetria probablement anar-se’n de vacances sense restriccions», ha assegurat l’ASA en un comunicat.

Notícies relacionades

Així mateix, ha reiterat la importància que té que «totes les companyies de viatges» siguin «més prudents» ara que hi ha una «gran incertesa» sobre el «final de les restriccions dels confinaments», de manera que «no enganyin o exagerin massa» respecte a les expectatives vacacionals.

Un portaveu de Ryanair al Regne Unit ha assegurat aquest dimecres que les conclusions de l’ASA «no s’aguanten», ja que la campanya de vacunació llançada pel Govern britànic està sent «exitosa». «No obstant, i malgrat que la seva decisió és infundada, Ryanair l’acatarà i no tornarà a difondre els anuncis ‘jab and go’», ha afegit la font.