Si mostren transparència

Brussel·les, oberta, amb condicions, a les vacunes anti-Covid russa i xinesa

Von der Leyen exigeix que «mostrin totes les seves dades» si volen que l’EMA les autoritzi

Rússia vol augmentar la producció de la seva vacuna a l’estranger

Brussel·les, oberta, amb condicions, a les vacunes anti-Covid russa i xinesa
2
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, es va mostrar oberta aquest dimarts a un accés de les vacunes xineses i russes al mercat europeu amb la condició que demostrin transparència i se sotmetin al regulador europeu, segons fonts parlamentàries.

«Si els productors russos i xinesos obren els seus expedients, mostren transparència, totes les dades [...], llavors podrien tenir una autorització condicional de comercialització com els altres», va declarar Von der Leyen al comparèixer davant grups parlamentaris sobre la seva estratègia de vacunació, segons aquestes fonts.

«Qualsevol que vulgui tenir accés al mercat europeu ha de sotmetre’s a les normes d’anàlisi» de l’Agència Europea de Medicaments (EMA), va insistir, van afirmar les fonts.

En això coincideix amb la cancellera alemanya. «Tots els que obtinguin una autorització de l’EMA seran absolutament benvinguts, vaig parlar precisament d’aquest punt amb el president rus», Vladímir Putin, va dir Angela Merkel dimarts a la nit a la televisió pública ARD. Les autoritats de Rússia han consultat l’empresa farmacèutica alemanya IDT Biologika, ubicada a l’estat de Saxònia-Anhalt, sobre la producció de la vacuna russa contra la Covid-19, Sputnik V, a les seves instal·lacions. El primer contacte va tenir lloc al gener.

Eficaç, segons ‘The Lancet’

La vacuna russa Sputnik V és eficaç contra la Covid-19, segons uns resultats excel·lents publicats a la revista mèdica ‘The Lancet’.

El Fons Sobirà Rus, que va assumir-ne el desenvolupament, va anunciar el 20 de gener que havia començat el procediment d’homologació davant l’EMA.

«Entre els criteris de selecció» es tindrà en compte que el fabricant de vacunes «tingui capacitat de producció a la UE: l’objectiu és que pugui realitzar entregues ràpides el dia que la vacuna rebi la llum verda de l’EMA», va remarcar un portaveu de la Comissió Europea.

La Comissió Europea ha firmat sis contractes amb fabricants de vacunes anti-Covid, però només tres (BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca) estan autoritzades i han patit importants retards en la producció, cosa que ha generat una pluja de crítiques.

Rússia vol augmentar producció de la seva vacuna a l’estranger

Notícies relacionades

Mentrestant, Rússia vol augmentar la producció de la seva vacuna Sputnik V a l’estranger, ha declarat aquest dimecres el portaveu del Kremlin, un dia després que la revista científica ‘The Lancet’ publiqués que l’eficàcia contra el coronavirus d’aquest fàrmac és de gairebé el 92%.

«En un futur molt pròxim volem començar a produir en altres països per respondre a la demanda creixent de més i més països», ha dit Dmitri Peskov als periodistes. Produir en un país europeu és una de les condicions de Brussel·les per comprar l’antídot.