Noves variants

El Govern britànic reconeix que «no hi ha certesa» sobre la mortalitat més gran de la soca britànica

«No hi ha certesa. Així és la ciència», ha apuntat Hancock a una entrevista amb Sky News

El Govern britànic reconeix que «no hi ha certesa» sobre la mortalitat més gran de la soca britànica
2
Es llegeix en minuts

El ministre de sanitat britànic, Matt Hancock, ha reconegut que «no hi ha certesa» sobre la mortalitat més gran de la soca britànica del coronavirus i contradiu així el primer ministre britànic, Boris Johnson, qui va donar a entendre que podria ser més letal.

«Els científics pensen que pot ser més mortal. Han realitzat diverses estimacions» i ha reconegut el «risc de comunicar» en relació amb la decisió de Johnson de plantejar aquesta informació. «No hi ha certesa. Així és la ciència», ha apuntat Hancock en una entrevista amb Sky News. «La gran majoria de la població ho comprèn (...). Existeix el risc que la nova variant sigui més mortal. Sabem que és més contagiosa», ha afegit.

A més, ha defensat la continuïtat del confinament imposat per zones perquè els números estan «molt, molt, molt lluny» de baixar el suficient per pensar en l’aixecament de les restriccions.

D’altra banda, Hancock ha informat que ja han rebut la primera dosi de la vacuna tres quartes parts de les persones de més de 80 anys. Fins dissabte s’havia administrat 5,9 milions de dosis de vacunes i l’objectiu és que estiguin vacunades 15 milions de persones a mitjans de febrer. La polèmica es deu que el Govern pretén subministrar la primera dosi de la vacuna al màxim de gent possible i per això ha ampliat a dotze setmanes el termini per a la segona dosi. No obstant, la farmacèutica Pfizer recomana un termini de tres setmanes per a la segona dosi de la seva vacuna.

Efectivitat de la vacuna

Hancock s’ha referit a l’efectivitat de les vacunes amb les noves variants del virus: «no sabem fins a quin punt» i ha advertit que són necessaris els controls de fronteres. «Tenim un principi de precaució pel qual creiem que és millor no portar aquestes noves variants al Regne Unit», ha indicat.

El Ministeri de Sanitat britànic ha informat aquest dissabte de 33.500 casos de coronavirus addicionals i 1.350 morts més derivats d’aquesta malaltia, associada al virus SARS-CoV-2, en el que suposa un marcat descens dels casos des de la vigília (uns 40.000 divendres), però estabilitat pel que fa a les defuncions, davant les 1.400 del balanç anterior.

Notícies relacionades

En concret, les autoritats sanitàries tenen registrats 3.617.459 positius, 33.552 més que divendres, mentre que la xifra de víctimes mortals ha augmentat amb 1.348 morts més, fins a un total de 97.329 des de l’inici de la pandèmia. Uns 37.899 malalts estan ingressats en hospitals, 4.079 d’ells connectats a un respirador.

El Regne Unit ha endurit les seves mesures en les últimes setmanes davant l’augment exponencial dels contagis, que ha elevat la xifra de casos i la d’ingressats a nivells sense precedents. No obstant, ja s’estarien notant els efectes del confinament i la taxa de reproducció del virus oscil·la entre el 0,8 i l’1, segons els assessors de l’Executiu de Boris Johnson.