Focus de la pandèmia

El coronavirus torna a rebrotar a la Xina

  • El gegant asiàtic anuncia el pitjor repunt dels casos de contagi de Covid-19 des del març després de mesos sota control

El coronavirus torna a rebrotar a la Xina
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2021 no ha començat com un any de sort per a la Xina. Després de mesos amb el coronavirus suposadament sota control, el gegant asiàtic ha vist com en les últimes setmanes s’ha produït un important rebrot de contagis que ha posat Pequín en alerta. El passat dia 14 es va registrar el primer mort per Covid-19 des del maig.

Aquest rebrot s’ha viscut amb especial intensitat en un dels barris més pobres i densament poblats de Hong Kong. Les més de 9.000 persones que, segons el ‘South China Morning Post’, habiten la zona afectada van iniciar ahir un nou confinament indefinit a l’espera que se les sotmeti a proves per a la detecció del virus, el primer que les autoritats sanitàries han decretat des de l’inici de la pandèmia fa poc més d’un any.

Més enllà de Wuhan, la zona zero de la pandèmia, la propagació de nous contagis s’estén per diferents racons d’aquest país gegant. A la província d’Hebei, que envolta Pequín, s’han detectat un total de 733 casos de contagi aquest gener, mentre que en la d’Heilongjiang, al nord-est i limítrof amb Mongòlia, acumulen 256 casos. En la primera, a la ciutat de Shijiazhuang, s’està construint a contrarellotge un camp de confinament per allotjar 4.000 contagiats.

Tot i que Hong Kong, situada a la vora del Mar de la Xina Meridional al sud, ha sigut una de les ciutats més perjudicades per la pandèmia, la Xina també ha registrat casos a l’altre extrem del país, com a la ciutat nord-oriental de Harbin. Allà, segons la premsa local, la detecció de fins a 40 casos en un escorxador avícola ha portat els mercats de la zona a retirar temporalment els seus productes. Els primers passos de la pandèmia que ha posat al món en escac es van rastrejar en un entorn similar, però a Wuhan.

Campanya massiva de tests

Tot i que el repunt de contagis no és equiparable al cop rebut pels països europeus o veïns com Corea del Sud, sí que ha posat el país en alerta. Pequín va activar ahir una campanya massiva de test de Covid-19 entre els seus habitants. En l’última setmana, la capital xinesa ha informat de 19 nous contagis, alguns de la variant britànica de la Covid-19, més contagiosa. A escala nacional, els nous casos ascendeixen a 103 malalts, sis d’ells a Xangai, a l’est. És per això que les autoritats també han demanat evitar els viatges durant el nou any xinès, que se celebra al febrer.

Aquest augment dels casos ha portat a una reacció temorosa als mercats internacionals, que han caigut lleugerament mentre el preu del petroli s’ha reduït.

Notícies relacionades

A diferència de molts altres països, la Xina havia aconseguit mantenir el virus sota control des de la primavera passada a base de llargs confinaments, exàmens massius als seus habitants, el rastreig dels desplaçaments i la limitació de l’entrada d’estrangers. Malgrat l’impacte de la pandèmia, la Xina va aconseguir créixer l’any passat fins a un 2,3%. És, això sí, la seva pitjor xifra des de 1976.

Segons la Universitat John Hopkins, la Xina sumaria ja, segons xifres oficials, uns 98.544 casos de contagi de coronavirus i 4.801 víctimes mortals.

Temes:

Xina Coronavirus