Final d’etapa als EUA

Trump concedeix el perdó al seu exassessor Steve Bannon com a acte final del seu mandat

El president sortint també ha indultat els rapers Lil Wayne i Kodak Black, i l’exalcalde de Detroit Kwame Kilpatrick

2
Es llegeix en minuts

Hores abans del que s’esperava, a punt de començar el seu últim dia a la Casa Blanca, el president sortint dels EUA, Donald Trump, ha fet públics els noms de les persones a qui concedeix l’indult. El més significatiu és el perdó al seu exassessor Steve Bannon, acusat de frau i l’únic dels indultats que està pendent de condemna. La resta ja tenien condemnes fermes.

Els altres indultats són els rapers Lil Wayne i Kodak Black, condemnats per possessió d’armes, i l’exalcalde de Detroit Kwame Kilpatrick, condemnat a 28 anys de presó per corrupció.

Però Bannon és el que té més significat polític. Fins a l’últim minut s’havia especulat si Trump el perdonaria. Assessors del president a la Casa Blanca li havien aconsellat no indultar-lo, però Trump no els ha escoltat.

Bannon, que va ser un dels assessors clau en la campanya presidencial de Trump el 2016, va ser detingut l’agost passat acusat de defraudar centenars de milers de dòlars de donacions a una campanya per construir el mur fronterer entre els Estats Units i Mèxic, una de les grans promeses electorals del president.

Fill d’una família de demòcrates prosindicats, pro-Kennedy, catòlics irlandesos de classe treballadora, ja abans de posar-se al capdavant de la campanya de Trump, Bannon va ser descrit com «l’operatiu polític més perillós d’Amèrica». Estava perfectament assentada i clara tota la seva ideologia, així com la seva estratègia per aconseguir la victòria del seu candidat i aconseguir el triomf més gran de l’agenda populista, nacionalista, xenòfoba, islamòfoba i contra les institucions. En definitiva, l’arribada al Govern de la dreta més radical que feia anys que promulgava i que després ha intentat potenciar a Europa.

Distanciats i reconciliats

Notícies relacionades

Malgrat el seu important rol en aquells temps, la relació entre Trump i Bannon es va trencar al cap de pocs mesos de la seva arribada a la Casa Blanca quan l’estrateg va criticar els fills del mandatari i va ser acomiadat. Trump va arribar a dir que Bannon, que abans havia dirigit el mitjà ultradretà i conspiracionista ‘Breitbart News’, havia «perdut el cap», i que «quan va ser acomiadat va plorar i va pregar pel seu lloc».

No obstant, després d’anys distanciats, la relació es va reactivar en les últimes setmanes, quan Trump va acudir a Bannon perquè l’assessorés en els seus intents de mantenir-se en el poder malgrat haver sortit derrotat en les eleccions.