Final d’etapa als EUA

La llista dels indultats per Trump al final de la seva presidència

La llista dels indultats per Trump al final de la seva presidència
3
Es llegeix en minuts

Els indults presidencials han sigut l’últim acte polític de Donald Trump al capdavant de la Casa Blanca. El perdó al seu exassessor Steve Bannon és el més destacat de la llista, però no l’únic. Entre el centenar de beneficiats pel perdó de Trump hi ha rapers com Lil Wayne i Kodak Black, polítics com l’exalcalde de Detroit Kwame Kilpatrick i enginyers com Anthony Levandowski. Aquesta és la llista dels primers indultats.

STEVE BANNON

Bannon, de 67 anys, va ser l’assessor clau de la campanya electoral de Trump en les presidencials del 2016. Va sortir de manera brusca de la Casa Blanca després d’haver qüestionat els fills del president. L’agost passat va ser acusat d’utilitzar diners de donacions per construir el mur amb Mèxic promès per Trump. És l’únic dels indultats per Trump que encara no ha sigut condemnat.

LIL WAYNE

El raper Lil Wayne, de 38 anys –el seu nom real és Dwayne Michael Carter–, es va declarar culpable en un tribunal federal al desembre de possessió il·legal d’armes de foc i s’enfronta a una condemna de fins a 10 anys de presó que havia de ser dictada el març vinent. El 29 d’octubre, Wayne va tuitejar una foto de si mateix amb Trump després del que va qualificar d’una «gran reunió» amb el president.

KODAK BLACK

El raper Kodak Black, de 23 anys –el seu nom real és Bill Kahan Kapri–, compleix condemna per compra il·legal d’armes. Es va declarar culpable l’agost del 2019 i va ser condemnat a tres anys i 10 mesos de presó. El novembre passat, en un tuit que després va eliminar, va prometre destinar un milió de dòlars a caritat si el president li concedia el perdó.

KWAME KILPATRICK

L’exalcalde de Detroit va ser condemnat el 2013 a 28 anys de presó després de ser declarat culpable de dues dotzenes de càrrecs que inclouen crim organitzat, suborn i extorsió per conspiració, que segons els fiscals havien empitjorat la crisi financera, de la ciutat. Va ser una de les condemnes més llargues dictades per la justícia dels EUA a un dirigent polític. Kilpatrick, de 50 anys, va ser considerat en el seu moment una estrella en ascens en el Partit Demòcrata. Alcalde del 2002 al 2008, es va considerar provat que va extorsionar els contractistes que volien obtenir o mantenir els contractes de la ciutat de Detroit.

ANTHONY LEVANDOWSKI

Levandowski, un exenginyer de Google, es va declarar culpable de robar al gegant d’internet tecnologia secreta relacionada amb els automòbils sense conductor abans d’anar-se’n a la companyia rival Uber Technologies Inc. A l’agost, un jutge de San Francisco el va condemnar a 18 mesos de presó.

ELLIOTT BROIDY

Notícies relacionades

Broidy, un important recaptador de fons del Partit Republicà, es va declarar culpable a l’octubre d’actuar com un agent estranger no registrat i va admetre haver acceptat diners per pressionar en secret l’Administració Trump en favor d’interessos xinesos i malaisis. Broidy va ocupar càrrecs financers a la campanya de Trump del 2016 i en el seu comitè inaugural. En el judici, els fiscals van al·legar que Broidy va rebre milions de dòlars en pagaments d’un ciutadà estranger no identificat per mirar de tancar una investigació nord-americana sobre milers de milions de dòlars malversats de 1MDB, un fons d’inversió del Govern de Malàisia.

SHOLAM WEISS

Weiss va ser condemnat per estafar 125 milions de dòlars de l’empresa d’assegurances National Heritage Life Insurance Co i dels seus assegurats d’edat avançada. Va fugir dels Estats Units i va ser sentenciat in absentia el 2000 a 845 anys de presó, però finalment va ser extradit d’Àustria. De 66 anys, actualment compleix condemna en una presó de Pennsilvània.