Biden rebutja la iniciativa de Trump per reobrir els EUA als viatgers d’Europa

  • El president sortint firma una proclamació per permetre l’entrada als EUA dels viatgers europeus a partir del 26 de gener

  • La portaveu del successor a la Casa Blanca descarta la seva aplicació i anuncia la intenció de reforçar les restriccions de viatge

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Donald Trump va firmar dilluns una proclamació per aixecar les restriccions de viatge als Estats Units que hi ha sobre els viatgers procedents de la Unió Europa, el Regne Unit i el Brasil des de la primavera passada. La mesura del president sortint, que arriba menys de 48 hores abans que abandoni la Casa Blanca, estava cridada a aplicar-se a partir del 26 de gener, però no ha tardat a ser rebutjada pel successor en el càrrec, un Joe Biden que vol convertir la gestió de la pandèmia en la prioritat de la seva administració.

«Amb la pandèmia empitjorant i variants més contagioses [del virus] apareixent al voltant del món, aquest no és el moment per aixecar les restriccions de viatge», ha dit la portaveu del president electe, Jen Psaki. Fa tan sols uns dies, les autoritats sanitàries nord-americanes van anunciar que tots els estrangers que vulguin entrar als EUA hauran de presentar una prova negativa de la Covid-19, realitzada un màxim de 72 hores abans. Un requisit vigent des de fa algun temps en altres països que va ser invocat per l’Administració Trump per justificar l’aixecament de les restriccions que hi ha sobre els ciutadans de l’espai Schengen, Regne Unit, Irlanda i qualsevol altre passatger que hagi passat per aquests països en els 14 dies previs a la seva entrada als EUA. 

Feia mesos que tant la diplomàcia europea com l’aviació comercial pressionaven el Govern nord-americà per buscar fórmules alternatives al tancament de les fronteres, que ha posat les aerolínies en una situació econòmica molt complicada, al frenar-se el turisme entre els dos continents. Actualment només els ciutadans nord-americans, els seus familiars directes i els viatgers amb visat diplomàtic, militar o governamental poden accedir sense restriccions als EUA. 

Enduriment de les mesures 

Notícies relacionades

Però amb la pandèmia desbocada dins de les seves fronteres, Biden sembla haver optat per posar pausa a la reobertura decretada per Trump. «Seguint el consell del nostre equip mèdic, l’administració no pretén aixecar aquestes restriccions el 26 de gener», va escriure Psaki a Twitter. «De fet, tenim pensat reforçar les mesures de salut pública que concerneixen els viatges internacionals per mitigar una mica més la propagació de la Covid-19».

La proclamació del president sortint va deixar fora els viatgers de la Xina i l’Iran adduint la falta de cooperació dels seus governs amb Washington.