Fabada per a les tropes del Capitoli

  • El cuiner espanyol José Andrés porta menjar a la Guàrdia Nacional que custodia Washington per la presa de possessió de Biden

Fabada per a les tropes del Capitoli
3
Es llegeix en minuts

Resulta gairebé impossible trobar una cafeteria oberta en la gèlid i acordonat Washington DC, però la Guàrdia Nacional apostada a Capitol Hill i destacada per la resta de la ciutat per prevenir possibles disturbis ahir va menjar un guisat acabat de preparar, «una mica semblant a una fabada», gràcies a l’equip de José Andrés, el xef i activista espanyol establert a la capital federal, que també s’ha proposat ajudar en l’alimentació dels militars que vetllen per la llibertat i l’ordre en aquests dies previs a la inauguració de la legislatura.

Dimecres el demòcrata Joe Biden prendrà possessió com a 46è president dels Estats Units i més de 20.000 soldats (més dels que els Estats Units tenen desplegats a l’Iraq o l’Afganistan), a qui s’uneixen milers d’oficials de policia, oficials federals i agents de control de carreteres, fan torns interminables i dormen sobre el marbre de l’edifici que el 6 de gener passat va ser assaltat per seguidors de l’encara president Trump. Estan entrenats per a això i per a molt més, però un bon plat de menjar sempre s’agraeix, com han fet saber algun d’ells a les seves xarxes socials.

L’operació se centralitza a Jaleo, el restaurant de tapes d’inspiració espanyola que José Andrés va obrir el 1993. A l’interior, els treballadors de World Central Kitchen (@WCKitchen), l’organització humanitària posada en marxa pel cuiner asturià el 2010, preparen menjar i reben donacions com la de la fleca Dog Tag Bakery, a Georgetown, que va deixar un carregament de caixes de galetes que va servir per preparar postres.

El director executiu de World Central Kitchen, Nate Mook, explica que quan ell i el José Andrés van veure imatges virals de les tropes adormides van sentir que havien de fer alguna cosa. Així va ser. La iniciativa va ser secundada per la presidenta de la Cambra de Representants, la demòcrata Nancy Pelosi, que ahir mateix es va unir al cuiner de Mieres per distribuir els aliments.

Pelosi va compartir en el seu compte de Twitter dues fotos en què apareix distribuint menjar i posant al costat de part de les tropes i el xef asturià. «Onsevulga que hi hagi una lluita en què la gent famolenca pugui menjar, serem allà, hem de ser allà», és el lema de WCK, que també s’ha desplaçat a Espanya amb motiu de la pandèmia del coronavirus, i per donar un cop de mà aquests últims dies als damnificats pel pas del temporal de neu ‘Filomena’.

El menú dels militars nord-american està pensat perquè puguin menjar sense gaire dificultats, i a més que sigui saludable i saborós. Consta de sandvitx de rosbif, tomàquet assecat al sol amb allioli d’alfàbrega, un plat calent d’estofat de pollastre i una versió vegetariana amb verdures i faves, el guisat que Andrés va comparar amb la fabada que tant li agrada degustar i preparar.

Notícies relacionades

El 2020 José Andrés es va abocar especialment amb els més necessitats. Aquesta tasca que li ha valgut la candidatura de la revista ‘Time’ a personatge de l’any, l’únic espanyol nomenat fins ara per la publicació.

El mes de març passat, amb jaqueta de cuiner, una cassola i cullerot, va protagonitzar la portada de la prestigiosa publicació i va compartir les seves ganes de donar menjar al món durant la pandèmia. En dues ocasions, el cuiner guardonat amb dues estrelles Michelin va formar part de la llista elaborada per ‘Time’ amb les 100 persones més influents del món. Finalment, la revista va considerar que els personatges de l’any han sigut Joe Biden i Kamala Harris. El nomenament no haurà disgustat José Andrés, que en nombroses ocasions ha mostrat el seu desacord amb les polítiques de l’Administració Trump. Andrés també compta amb la col·laboració de la fundació Archewell, patrocinada per Meghan Markle i el príncep Harry, ducs de Sussex.