Nova etapa als EUA

Washington ultima els preparatius per a la investidura de Joe Biden

25.000 soldats de la Guàrdia Nacional armats amb fusells patrullen ja per la ciutat per evitar incidents

1
Es llegeix en minuts

Washington ultima a aquestes hores els preparatius per a la presa de possessió de Joe Biden com al 46è president dels EUA, un acte solemne als peus del Capitoli previst per a aquest 20 de gener. Des de fa dies, i de resultes del fallit assalt al Capitoli, la capital del país està blindada davant l’amenaça de més violència política organitzada. La investidura de Biden és una de les proves de foc més decisives per a la democràcia nord-americana, amb la tensió en cotes màximes. A causa dels incidents del 6 de gener i també a la situació de pandèmia del coronavirus, la cerimònia serà tancada al públic i plena de militars. Res a veure amb les cerimònies amb multituds festives d’altres temps.

La cerimònia a l’escalinata oest del Capitoli concentrarà en pocs metres el nou president, senadors, donants, empresaris i altres membres del selecte grup dels comandaments de la nació més poderosa del món. La Comissió Conjunta del Congrés sobre Cerimònies d’Investidura és la responsable de coordinar els actes del 20 de gener, també la xifra d’assistents. Tradicionalment, els organitzadors reparteixen unes 200.000 invitacions, però en aquesta ocasió els congressistes només podran acudir amb un convidat i no hi haurà públic. Trump no serà en aquesta reduïda llista, tot i que per decisió pròpia. Dos dies després que un grup de seguidors assaltés el Capitoli, va confirmar que no hi acudiria, una cosa que sí que farà, no obstant, el seu vicepresident, Mike Pence, com a gest de respecte a Biden.

La intel·ligència nord-americana no vol repetir els errors del 6 de gener i ha acordat tancar els accessos al monumental National Mall, el Capitoli i algunes de les entrades a la ciutat de Washington durant la investidura.

Notícies relacionades

Uns 25.000 soldats de la Guàrdia Nacional armats amb fusells, més del doble de les tropes desplegades a l’Afganistan, l’Iraq i Síria, patrullen Washington aquests dies davant la possibilitat real de nous aldarulls i intents de sabotejar la investidura de Biden.

L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, ha demanat als seus conciutadans que es quedin a casa dimecres i les autoritats federals, responsables de la zona monumental entre el Capitoli i la Casa Blanca, on Biden hauria d’arribar a peu, han advertit que qualsevol intent d’ingressar en zones restringides serà respost amb la força.