Transició en tensió

Els EUA es blinden davant l’amenaça de més violència política organitzada

  • La Guàrdia Nacional ha sigut advertida del potencial ús d’explosius a la capital

  • Creix l’escrutini de qui i com van organitzar l’assalt al Capitoli

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Cada dia que passa les autoritats dels Estats Units tenen més clar que el violent assalt al Capitoli el 6 de gener per una turba arengada per Donald Trump va tenir un important component d’organització i planificació i estan blindant el país davant el temor que en els pròxims dies es produeixin noves rèpliques del sisme de violència política organitzada, i no només a Washington DC, on a sis dies de la presa de possessió de Joe Biden el centre ja està fortificat.

Aquest dijous s’ha sabut que, en una mesura extraordinària, s’ha decidit tancar tot el Mall per a la inauguració, quan a la capital estaran desplegats fins a més de 20.000 militars de la Guàrdia Nacional. Un nombre d’efectius que no s’ha fet públic ha rebut autorització per equipar-se al Capitoli amb armament letal i no només amb material antiavalots. El cos militar, a més, ha sigut advertit de preparar-se per a la possibilitat que hi hagi individus fortament armats i que s’intenti utilitzar artefactes explosius de fabricació casolana. La setmana passada se’n van trobar dos al costat de les seus dels comitès republicà i demòcrata a Washington. No es creu que fossin incidents aïllats i no s’ha aconseguit identificar ni detenir encara qui els va col·locar.

«Amenaça terrorista més gran del 2021» 

Amb els 50 estats alertats des de fa dies per l’FBI davant possibles atacs als seus capitolis, dimecres el Centre Nacional Antiterrorista i els departaments de Justícia i Seguretat Nacional van repartir una circular entre agències de l’ordre advertint que les reclamacions partidistes són l’amenaça terrorista més gran el 2021. El butlletí adverteix que l’assalt al Capitoli és considerat un «èxit» per grups radicals i serà un «significatiu impulsor de violència» per a grups de milícies armades i extremistes que busquen una guerra racial.

En una trucada amb caps de la policia, el director de l’FBI, Christopher Wray, i un alt responsable de Seguretat Nacional van advertir dels possibles atacs a capitolis i altres edificis federals, però també a les cases de congressistes i a negocis, incloent-hi seus de mitjans de comunicació i gegants tecnològics. Segons ha relatat a ‘The New York Times’ Chris Magnus, cap de policia a Tucson (Arizona), l’alerta és tant sobre «llops solitaris» com sobre grups locals armats, i el nivell de preocupació exhibit pels líders federals és inaudit. «Els preocupa que aquests extremistes violents s’integrin en altres protestes», ha dit Magnus. «Wray sembla particularment preocupat pel menyspreu que tenen pel govern democràtic».

Grups d’extrema dreta com Patriot Actions for Americ’a estan organitzant i animant una demostració violenta aquest dissabte, segons un butlletí no classificat del servei secret. Forces de l’ordre estan pendents d’una protesta organitzada per al dia de la presa de possessió per dos grups extremistes més i batejada «Million Militia March» i on s’anima a portar armes.

«Conspiració sediciosa»

És cada vegada més evident per a les autoritats que la setmana passada hi va haver, utilitzant les paraules de l’FBI i el Departament de Justícia, una «conspiració sediciosa». Trenta legisladors demòcrates, liderats per la congressista i veterana de l’Exèrcit Mikie Sherrill, han demanat que s’investiguin «inusuals» visites de grups al Capitoli el dia 5 per veure si aquests visitants van participar en l’assalt. Sherrill ha apuntat a republicans, tot i que sense donar-ne noms, com a «guies» d’aquests visitants. I líders del Congrés, que han mostrat la seva «greu preocupació» després de rebre sessions classificades d’informació sobre nombroses trames orquestrades en contra seu, aquesta setmana van emetre un críptic comunicat assegurant que «és evident que s’ha de fer més per anticipar-se, penetrar i prevenir agressions sedicioses letals per extremistes violents nacionals en els pròxims dies».

Segons es presenten càrrecs contra els ja detinguts, a més, va cobrant forma un retrat més esgarrifós del que va bategar rere l’assalt al Capitoli, on molts participants estaven fortament armats i es consideren perillosos. I és creixent l’alarma sobre la persistent activitat organitzativa d’unafangosa tramaen la qual apareixen entrellaçats moviments supremacistes blancs i neonazis, grups radicals violents com els Proud Boys i l’antigovernamental moviment Boogalo’o, milícies i altres grups terroristes d’extrema dreta i seguidors de les teories conspiradores de QAnon.

Notícies relacionades

Un dels detinguts, per exemple, va arribar a DC des d’Alabama amb 11 còctels molotov, una col·lecció d’armes, diversos carregadors d’alta capacitat, centenars de rondes de munició, artefactes de fum i matxets. «La quantitat d’armes suggereix intenció de facilitar-les a d’altres», van escriure els fiscals al presentar 17 càrrecs. 

Entre els imputats per l’assalt al Capitoli es compten també un conseller delegat d’una empresa tecnològica d’Illinois, un militar retirat de la Força Aèria, un legislador estatal republicà, el fill d’un jutge del Tribunal Suprem de Brooklyn, un medallista d’or olímpic o una excandidata a alcaldessa de Texas.