Nova etapa als EUA

L’exdirector de l’FBI James Comey anticipa dies «perillosos» després de la sortida de Trump

cmontanyes36074292 fbi director james comey testifies before a house homeland s161028225646

cmontanyes36074292 fbi director james comey testifies before a house homeland s161028225646 / JONATHAN ERNST

2
Es llegeix en minuts

L’exdirector de l’FBI James Comey va alertar aquest diumenge que els Estats Units afronten dies «perillosos» davant la sortida del poder de l’actual president, el republicà Donald Trump, a qui va comparar amb un «capo mafiós». «Mai he vist un adult amb més necessitat de reafirmació que Donald Trump. Només ho he vist en nens de dos o tres anys», va afirmar Comey, a qui Trump va acomiadar el 2017. En el moment de la seva destitució, Comey investigava els llaços de Rússia amb l’entorn del president dels EUA.

«La reafirmació és com l’aire (per ell). La necessita constantment i això és el que fa és que els pròxims set dies siguin tan perillosos als Estats Units, perquè ell creu que la reafirmació se li està escapant dels dits i sens dubte se sent traït pels que l’envolten», ha assenyalat en una entrevista amb el canal britànic Sky News.  

El que va ser director de l’FBI assegura que Trump és «un demagog populista capaç de dir qualsevol cosa en qualsevol moment per mirar de guanyar-se el recolzament de la gent». I revela un aspecte torbador del president sortint: «Hi ha un aspecte que la gent no sol veure. Hi ha alguna cosa d’amenaçador en ell, que es nota en privat però no en públic. Ho he notat quan he estat assegut a prop seu. Constantment em recordava a un capo mafiós, perquè he conegut molts capos de la màfia i he ajudat a posar-los a la presó», ha apuntat. 

No és la primera vegada que Comey parla de Trump. El 2018, va assegurar que el magnat «està moralment incapacitat per ser president».

Notícies relacionades

Qüestionat sobre la possibilitat que hi hagi nous disturbis en els pròxims dies o setmanes, Comey admet estar «preocupat» sobre això. «Hi ha persones armades i pertorbades que creuen que els estan arrabassant el seu país, i això constitueix una amenaça que les autoritats dels Estats Units s’han de prendre molt seriosament», va recalcar.

En les últimes hores Washington s’ha blindat precisament per evitar incidents violents abans o durant la presa de possessió de Joe Biden com a 46è president dels EUA, prevista per al 20 de gener.