Escac a la democràcia als EUA

Els assaltants al Capitoli pretenien «capturar i assassinar» càrrecs electes, segons un informe fiscal

Fiscals federals revelen que l’home del barret de bisó va deixar una nota amenaçadora al despatx de Pence

Angeli compareix aquest divendres davant del jutge acusat de «participar en una insurrecció per enderrocar el Govern»

Els assaltants al Capitoli pretenien «capturar i assassinar» càrrecs electes, segons un informe fiscal
2
Es llegeix en minuts

Jacob Chansley, àlies ‘Jake Angeli’ o ‘Yellowstone Wolf’, l’home la imatge del qual amb un barret amb banyes de bisó durant l’assalt al Capitoli va donar la volta al món, compareix aquest divendres davant un jutge federal. Hores abans, la fiscalia ha fet públic un informe en el qual ofereix noves i impactants revelacions sobre l’assalt: els fiscals afirmen que Chansley i els assaltants pretenien «capturar i assassinar càrrecs electes». I asseguren que Chansley va deixar una nota amenaçadora al despatx del vicepresident sortint, Mike Pence, en què advertia que «és només qüestió de temps, la justícia arribarà». Per descomptat els fiscals demanen al jutge que mantingui a la presó Chansley, detingut des de dissabte passat.

L’informe fiscal, elaborat pel Departament de Justícia a Arizona (estat en què resideix Chansley), assenyala que hi ha «clares evidències, incloent-hi les mateixes paraules i accions de Chansley al Capitoli, que sustenten que la intenció dels assaltants al Capitoli era capturar i assassinar càrrecs electes del Govern dels Estats Units».

Afegeixen que pateix addicció a les drogues i que té problemes mentals. «Chansley ha parlat obertament sobre la seva creença que és un ‘alien’, un ésser superior», escriuen. En la seva argumentació davant el jutge, apunta que «la insurrecció segueix en marxa», ja que aquest cap de setmana hi ha previstes manifestacions a Washington i a les capitals de diversos estats. De fet, els EUA s’han blindat davant l’amenaça de més violència política organitzada.

Aquest informe coincideix amb d’altres d’elaborats per altres fiscals i agents federals, que estan augmentant la gravetat dels càrrecs que s’imputen als manifestants, i esmenten el cas de dos homes, Robert Sanford i Peter Stager, que van agredir dos policies. En el cas de Chansley, la fiscalia l’acusa de «participar activament en un intent d’insurrecció per enderrocar violentament el Govern dels EUA».

Angeli demana el perdó de Trump

Notícies relacionades

D’altra banda, l’advocat de Chansley, Albert Watkins, va assenyalar que el seu client ha demanat a Donald Trump que li concedeixi el perdó. «Donada la forma pacífica i obedient en què el senyor Chansley es va comportar, seria apropiat i honorable que el president perdonés el senyor Chansley i altres persones pacífiques d’idees afins», va deixar anar Watkins, que al·lega que Chansley «havia escoltat les paraules freqüentment repetides pel president Trump». «Se suposa que les paraules i la invitació d’un president signifiquen alguna cosa», va afegir.

El Departament de Justícia ha obert més de 80 processos criminals en relació amb l’assalt al Capitoli. L’FBI té localitzats més de 200 sospitosos i ha revelat que hi ha més de 100 detinguts.