Trump, abandonat per tots

  • Bancs, empreses i immobiliaris trenquen relacions amb l’Organització Trump després de l’assalt al Capitoli

  • La ciutat de Nova York cancel·la contractes amb les seves empreses per valor de 13 milions de dòlars

  • El lideratge republicà abandona el president després de la posada en marxa del segon ‘impeachment’ per jutjar-lo en el Congrés

Trump, abandonat per tots
4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

És presumible que Donald Trump no hagi llegit Maquiavel, però com van fer molts dèspotes abans que ell, el republicà s’ha acabat cenyint en aquests quatre anys a algunes de les recomanacions aportades per l’italià a ‘El Príncep’. Començant per aquesta màxima que diu que «és molt més segur ser temut que estimat» perquè «la por del càstig mai falla». El novaiorquès ha governat amb la divisió com a bandera, la intimidació com a mecanisme de persuasió i la distorsió de la realitat com a arma de confusió massiva. Es va creure tan fort que va arribar a instigar un atac contra la mateixa democràcia que presideix, però li ha sortit el tret per la culata. Va oblidar que en temps de Maquiavel no hi havia règims democràtics, només monarques absoluts. 

Des de l’assalt contra el Capitoli, tot s’ensorra. Trump s’està convertint en un empestat, per més que mantingui el recolzament de bona part dels 74 milions de nord-americans que el van votar al novembre. Perilla el futur de la seva carrera política, però també la seva pròpia llibertat o la viabilitat del seu empori empresarial. L’‘impeachment’ de dimecres per inhabilitar-lo de per vida, el segon al qual s’enfronta, és només la punta de l’iceberg. Facebook, Twitter o Amazon l’han expulsat d’internet, i l’han deixat sense canals de comunicació amb el món. La companyia canadenca Shopify deixarà de vendre la seva mercadotècnia. Bancs i immobiliàries trenquen relacions amb les seves empreses. I fins i tot un aliat com Bill Belichick, entrenador dels New England Patriots, ha rebutjat la medalla al mèrit civil que el president li volia entregar. 

Repudi internacional

Les represàlies per la seva conducta no només arriben del seu país. El seu secretari d’Estat, Mike Pompeo, ha hagut de suspendre el seu viatge a Brussel·les i Luxemburg després que les autoritats europees es neguessin a rebre’l, segons Reuters. I a la seva ciutat, l’alcalde de Nova York, ha cancel·lat tots els contractes que tenia amb l’Organització Trump per construir dues pistes de patinatge, un camp de golf i un carrusel a Central Park. Disset milions de dòlars que s’esfumen per a un empori sense a penes liquiditat i amb uns crèdits de 400 milions de dòlars que vencen aquest mateix any, segons es deriva de les declaracions d’impostos obtingudes l’any passat pel ‘New York Times’. També la PGA ha trencat amb els seus camps de golf.  

«Els contractes són molt clars: si el lideratge d’una companyia es veu involucrat en activitats il·legals, tenim dret a trencar el contracte», ha dit l’alcalde Bill de Blasio. «I està clar que incitar una insurrecció contra el Govern dels EUA és una activitat il·legal». Feia temps que alguns amics de Trump els ho advertien: pel bé dels teus negocis, acaba amb això, li va dir al novembre el financer Tom Barrack, segons ‘The Washington Post’. Però el president va voler retorçar fins al final la democràcia per perpetuar-se en el poder i ha acabat cremant-se com Ícar.

El cop de porta de Deutsche Bank 

Especialment preocupant per als seus interessos és el cop de porta de Deutsche Bank, al qual deu 340 milions de dòlars, el banc que li va salvar la pell en altres moments crítics. «Moltes institucions financeres i inversors van evitar fer negocis quan va llançar la seva carrera política i la situació ara no ha fet més que empitjorar», ha dit Katheryn Wylde, la presidenta d’una patronal novaiorquesa que inclou grans bancs i empreses. La família Trump ha respost emmarcant el buit que està patint en la suposada intolerància envers les llibertats de l’elit econòmica demòcrata, l’anomenada «cultura de la cancel·lació» invocada diàriament pels conservadors. «Si no estàs d’acord amb ells, si no els agrades, et cancel·len», ha dit Eric Trump

Però qualsevol que hagi vist les imatges de l’assalt al Capitoli instigat pel president i perpetrat pels seus seguidors més radicals, així com la resistència gairebé nul·la que van trobar de la policia, saben que allò podria haver acabat com la crema del Reichstag el 1933, amb una matança de congressistes o amb un motí colpista al cor de la democràcia nord-americana. La incitació de Trump va ser tan palmària que fins i tot els ‘cheerleaders’ del seu partit l’estan abandonant. Una desena de republicans van avalar la posada en marxa de l’‘impeachment’, però pitjor van ser les paraules del lideratge. 

Notícies relacionades

El seu líder a la Cambra baixa, Kevin McCarthy, va dir dimecres que «Trump és responsable de l’atac contra el Capitoli», mentre el seu correligionari en el Senat, Mitch McConell, afirmava en privat que els crims que se li imputen meriten un judici en el Congrés. El mai vist. 

Ni tan sols sembla que hagi de sobreviure la seva relació amb els seus cortesans més lleials. D’acord amb la premsa nord-americana, el seu vicepresident, Mike Pence, hauria dit prou després que Trump el posés del revés hores abans que certifiqués la victòria de Joe Biden fa una setmana. «Pots passar a la història com un patriota o com un covard», li hauria dit el president. Una cosa semblant al que passa amb Rudolph Giliani, l’home que més ha contribuït a alimentar les seves paranoies més excèntriques. A la Casa Blanca s’han donat instruccions perquè no li tornin a passar a Trump les trucades de Giuliani.