Crisi política

Dimiteix el Govern dels Països Baixos per un escàndol en ajuts socials

Milers de famílies estrangeres van ser acusades de frau de manera injusta i obligades a tornar importants quantitats

1
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

El Govern de centredreta dels Països Baixos, encapçalat pel primer ministre Mark Rutte, es troba immers en un escàndol que podria portar la dimissió de l’Executiu en ple. La premsa holandesa es fa ressò d’un cas de subvencions en què moltes famílies van ser acusades injustificadament de frau entre el 2013 i el 2019. Un informe d’una comissió d’investigació parlamentària posa en relleu que funcionaris van posar fi a les subvencions de milers de famílies abans d’obligar-les a restituir de manera retroactiva els diners percebuts durant diversos anys, en alguns casos desenes de milers d’euros, cosa que va deixar centenars de persones desprotegides i arruïnades. En un Consell de Ministres previst per a aquest migdia, el Govern de Rutte ha dimitit en bloc..

Eva González Pérez, advocada espanyola que exerceix des de fa dues dècades als Països Baixos, va destapar l’escàndol polític i administratiu més greu de la dècada del Govern de Mark Rutte: la il·legalitat institucional en l’aprovació d’ajudes a 26.000 pares, la gran majoria d’origen estranger, per a l’atenció dels seus fills.

Notícies relacionades

Desenes de milers de famílies, majoritàriament d’origen turc i marroquí, van ser víctimes d’acusacions infundades de frau en l’assignació que utilitzaven per finançar l’atenció dels seus fills i van ser obligats a tornar quantitats ingents de diners, de vegades de fins a 100.000 euros, en el termini de setmanes, fet que va portar molts d’ells a perdre la casa i la feina.

Els deutes van trencar famílies i van fer que d’altres treballessin dia i nit per reunir els diners rebuts durant anys. Molts continuen patint problemes personals i psicològics a causa del mal econòmic patit, una cosa que el govern neerlandès vol compensar ara amb una indemnització de 30.000 euros que eviti la dimissió de l’Executiu en bloc.