ALERTA SANITÀRIA INTERNACIONAL

Holanda prefereix fer «un regal» que un préstec a Espanya i Itàlia pel virus

El primer ministre holandès proposa crear un «fons coronavirus» per a la crisi

Rutte demana disculpes a Sánchez i Conte i espera reparar els llaços diplomàtics

zentauroepp52997583 file photo  dutch prime minister mark rutte speaks during a 200401201224

zentauroepp52997583 file photo dutch prime minister mark rutte speaks during a 200401201224 / Eva Plevier

2
Es llegeix en minuts

El primer ministre holandès, Mark Rutte, ha afirmat que preferiria fer un «regal» als països europeus en dificultats financeres pels efectes del brot de coronavirus que emetre bons conjunts, els coneguts com a ‘coronabons’, o haver de recórrer al fons de rescat de la Unió Europea. Així s’ha pronunciat Rutte en un debat al Parlament holandès, en el qual ha afirmat que esperava reparar els llaços diplomàtics amb Itàlia i Espanya després d’haver rebut crítiques per una aparent falta d’empatia durant les converses per l’actual crisi de la UE la setmana passada.

El mandatari ha proposat la creació d’un «fons coronavirus» europeu per ajudar a cobrir les despeses d’atenció sanitària als països comunitaris més afectats per la pandèmia, i ha lamentat que el seu Executiu no hagi deixat clara la seva «solidaritat» amb ells.

Es tractaria d’un fons d’emergència que faria transferències i no préstecs, de manera que les quanties rebudes no s’haurien de tornar. A aquest recurs podrien recórrer aquells països de la Unió Europea amb l’objectiu de redreçar la seva economia en l’actual crisi del coronavirus.

«Contribució substancial»

Segons ha explicat Rutte en la seva intervenció davant la Cambra, els Països Baixos proposarà aquest dijous, en una conferència telefònica amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; el primer ministre italià, Giuseppe Conte, i el president del Consell Europeu, Charles Michel, l’establiment d’aquest fons especial.

El mandatari holandès no ha precisat la quantia amb què estaria dotat aquest instrument, si bé ha assenyalat que els Països Baixos hi farien «una contribució substancial».

Rutte ha insistit que el Govern holandès manté el seu criteri de considerar inconvenient l’emissió de ‘coronabons’, el deute avalat pel conjunt de països de la UE. Segons la seva opinió, són «contraris al sistema europeu» en el qual cada estat membre aplica la seva pròpia política fiscal. 

Segons el diari econòmic ‘Het Financieele Dagblad’, que assegura que aquest fons serà de «milers de milions d’euros», el Govern holandès sí que estaria disposat a flexibilitzar els termes d’accés al Mecanisme Europeu d’Estabilitat (el fons de rescat de l’eurozona), tot i que no expliquen fins a quin punt.

Proposta francesa

Notícies relacionades

Durant la seva compareixença parlamentària, Rutte també s’ha afegit a les disculpes que va fer públiques aquest dimarts el seu ministre de Finances, Wopke Hoekstra, que va reconèixer no haver mostrat «prou empatia» amb els països del sud d’Europa quan demanaven «solidaritat» amb l’emissió de ‘coronabons’ i l’activació del MEDE.

La proposta holandesa arriba el mateix dia en què el ministre d’Economia francès, Bruno Le Maire, ha proposat crear un fons comú de la UE que tingui la possibilitat d’endeutar-se per prestar als països més afectats pel coronavirus, com és el cas d’Espanya i Itàlia, però amb una durada limitada en el temps, d’uns 5 o 10 anys.