Crisi política a Itàlia

Conte busca recolzaments contra rellotge per mantenir a la superfície el seu Govern

  • El primer ministre intenta atraure el suport de diputats del partit de Renzi descontents amb la decisió del seu líder

  • El dirigent se sotmetrà la setmana vinent a un vot de confiança

Conte busca recolzaments contra rellotge per mantenir a la superfície el seu Govern
2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Mentre Itàlia encara mira de desxifrar la bomba política activada per Matteo Renzi, es multipliquen les evidències que ni dins del partit del líder d’Itàlia Viva (IV) hi va haver un consens unànime en la decisió d’abandonar el Govern italià i desencadenar una crisi institucional en plena pandèmia. A aconseguir el recolzament d’aquests dissidents interns, i el d’altres legisladors de partits petits, se centren ara –i així seguirà durant tot el cap de setmana– els esforços de Giuseppe Conte per evitar la caiguda de la seva coalició.

No hi ha gaire temps. D’acord amb l’agenda establerta, Conte acudirà la setmana vinent al Parlament per explicar la crisi i comprovar si té un nombre suficient de parlamentaris per seguir endavant (l’anomenat vot de confiança). En concret, Conte compareixerà dilluns a la Cambra de Diputats i dimarts al Senat, on li serà més difícil assolir la majoria que necessita.

Malgrat això alguns senyals remen a favor del primer ministre italià. El primer és que alguns integrants i aliats del partit de Renzi estan pensant a abandonar-lo, tal com ja va fer l’històric directiu socialista Riccardo Nencini. «No són moments per entrar en terres incògnites. Nosaltres volem continuar construint», ha afirmat Nencini, a l’explicar que la seva decisió de recolzar Conte està en sintonia amb el que demana el president italià, Sergio Mattarella.

Nou grup

Un altre és el cas del Moviment Associatiu dels Italians a l’Exterior (Maia), que aquest divendres, avançant-se als democristians de la UDC, va anunciar la seva intenció de crear un nou grup al Senat, en el qual podrien confluir els parlamentaris de partits petits que volen recolzar Conte. El seu líder, l’italoargentí Ricardo Merlo, ja ha dit que el seu recolzament a Conte és «absolut». L’actitud de Renzi «hauria de ser analitzada per un psicòleg» i aquesta crisi és «totalment inexplicable i inoportuna», va afirmar al diari argentí ‘La Nación’.

Notícies relacionades

«Els italians volen un Govern, no una crisi», ha dit, en la mateixa línia, Renato Brunetta, diputat de Força Itàlia, el partit de Silvio Berlusconi. D’aquí també, segons ha filtrat la premsa italiana, podrien arribar recolzaments fonamentals per a Conte. Se sumarien als del Moviment 5 Estrelles (M5S) i del Partit Democràtic (PD), que –junt amb la més petita Esquerra i Llibertat–, han confirmat en aquestes hores el seu suport a l’actual coalició.

La circumstància és que molts estan decebuts pel comportament de Renzi, que ha rebut crítiques duríssimes des que va anunciar la seva decisió. Un exemple és el del moderat ex primer ministre Enrico Letta, el Govern del qual va caure el 2014 precisament per culpa del florentí. «[Renzi] s’hauria de preguntar per què no hi ha ni un líder ni un diari estranger que li hagi donat la raó, i per què només el 10% dels italians pensen que està fent el correcte», ha dit Letta, que va considerar que les maniobres del polític són una «bogeria».