Procés al país asiàtic

Un macrojudici seu al banc dels acusats més de 150 opositors a Cambodja

  • Els crítics al règim cambodjà consideren el procés el cop definitiu per «eliminar l’última veu de la dissidència»

  • Molts dels acusats de «conspiració» i «incitació a la violència» són fora del país i són jutjats en rebel·lia

Un macrojudici seu al banc dels acusats més de 150 opositors a Cambodja
3
Es llegeix en minuts

Un tribunal de Cambodja va iniciar aquest dijous el primer d’una sèrie de macrojudicis contra més de 150 polítics i activistes vinculats al principal partit opositor, il·legalitzat el 2017, i vist com el cop definitiu per «eliminar l’última veu de la dissidència».

Durant aquest primer procés es jutgen 61 persones, entre elles el cofundador del Partit Nacional per al Rescat de Cambodja (CNRP), Sam Rainsy, que està exiliat a França, i la vicepresidenta, Mu Sochua, actualment a Malàisia, per càrrecs de «conspiració» o «incitar a la violència», entre altres delictes.

Desenes de policies custodiaven aquest matí el tribunal municipal de Phnom Penh, on es van acostar familiars d’alguns dels detinguts, que van ser transportats en camions policials des del penal on es mantenen en presó preventiva.

A la vista d’avui, que ha durat tres hores i mitja, només hi han acudit 11 dels 61 processats, molts dels quals són a l’exili i seran jutjats en rebel·lia sense que les autoritats els permetin tornar al país.

El primer dia de judici es va limitar a la declaració de dos dels acusats, si bé el segon no va acabar de testificar abans que el jutge emplacés a continuar amb el procés el 28 de gener, segons va informar la directora del Centre per als Drets Humans a Cambodja, Sopheap Chak.

Il·legalització de l’oposició el 2017

El novembre del 2017, el Tribunal Suprem va il·legalitzar el Partit Nacional per al Rescat de Cambodja i va inhabilitar més d’un centenar dels seus dirigents per suposadament conspirar per enderrocar el Govern, acusació rebutjada per la formació opositora.

La il·legalització de l’oposició va produir una ofensiva contra la premsa independent, que va portar al tancament del diari ‘Cambodia Daily’ i de diverses emissores de ràdio, i a l’expulsió d’una oenagé nord-americana dedicada a la promoció de la democràcia.

Aquesta campanya es va emprendre mesos després que el governamental Partit Popular de Cambodja perdés posicions en les eleccions municipals i abans de les eleccions generals del 2018, en les quals el partit d’Hun Sen va aconseguir tots els diputats del Legislatiu davant l’absència d’oposició.

Apaivagar la dissidència

El macrojudici ha desencadenat nombroses crítiques, entre les quals la de l’ambaixador dels Estats Units a Phnom Penh, Patrick Murphy, que es va mostrar «seriosament preocupat per la falta de degut procés», el principi legal pel qual l’Estat ha de respectar tots els drets legals que posseeix una persona, i va instar les autoritats a «garantir el dret d’expressió pacífica».

Des de l’exili, Mu Sochua, una de les acusades que pretén tornar aquest diumenge a Cambodja malgrat no comptar amb el permís del Govern, s’ha lamentat avui del profund mal fet contra la democràcia al seu país. «La dissolució il·legal d’una vibrant oposició, eleccions falses el 2018, corrompre el sistema judicial, un estat de partit únic. ¿Quant en queda, de democràcia?», va escriure a Twitter.

Segons Phil Robertson, subdirector per a Àsia d’Human Rights Watch, el primer ministre cambodjà utilitza el tancament de fronteres decretat per contenir la pandèmia de la Covid-19 com a excusa per bloquejar la tornada dels opositors.

Notícies relacionades

«El fet que als polítics de l’oposició se’ls hagi negat l’entrada a Cambodja per defensar-se de les acusacions en contra seu revela com de cínics són aquests judicis», adverteix Yamini Mishra, directora per a Àsia-Pacífic d’Amnistia Internacional.

Per la seva banda, la relatora especial de l’ONU per als Drets Humans a Cambodja, Rhona Smith, va instar el govern de Cambodja a respectar «el dret a un judici just d’aquestes persones [...] i els faciliti la tornada per defensar-se als tribunals». EFE 

Temes:

Cambodja