Convulsió als EUA

Biden confia que el Senat sàpiga bregar amb l’‘impeachment’ i la resta d’«assumptes urgents»

Demana que «retin comptes» els responsables de l’assalt al Capitoli, que qualifica d’«insurrecció»

Biden confia que el Senat sàpiga bregar amb l’‘impeachment’ i la resta d’«assumptes urgents»
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president electe dels Estats Units, Joe Biden, ha emès un comunicat aquest dimecres en què ha fet referència per primera vegada al procés d’‘impeachment’ contra Donald Trump llançat per la Cambra de Representants, confiant que el Senat, on haurà de ser ara votat, sàpiga «bregar amb les seves responsabilitats constitucionals» i la resta d’«assumptes urgents» del país, segons informa Europa Press.

«Aquesta nació també es manté en les urpes d’un virus mortal i una economia trontollosa. Espero que el lideratge del Senat trobi una manera de bregar amb les seves responsabilitats constitucionals en l’‘impeachment’ mentre també treballa en els altres assumptes urgents d’aquesta nació», ha manifestat Biden.

La Cambra de Representants va aprovar hores abans amb 232 vots a favor i 197 en contra iniciar un judici polític contra l’encara president Trump, acusat d’«incitació a la insurrecció» pel seu rol en l’assalt al Capitoli que van portar a terme els seus partidaris.

Als demòcrates, que en tenien prou amb obtenir 217 vots –compten amb 222–, se’ls hi van sumar els suports d’una desena de republicans descontents, entre ells la tercera de més rang a la Cambra, Liz Cheney.

«La setmana passada vam veure un assalt sense precedents a la nostra democràcia. No es va assemblar a res que hàgim presenciat en els 244 anys d’història de la nostra nació. Un violent atac al mateix Capitoli dels Estats Units. Sobre els representants del poble. Sobre policies que cada dia arrisquen la seva vida per protegir-nos. I sobre els conciutadans que serveixen com a servidors públics», encapçalava Biden el seu comunicat. «Aquest atac criminal va ser planejat i coordinat. Va ser realitzat per extremistes polítics i terroristes domèstics, que van ser incitats a aquesta violència pel president Trump. Va ser una insurrecció armada contra els Estats Units. I els responsables han de retre comptes», ha emfatitzat.

Biden, que ha tornat a apel·lar a la unitat del poble nord-americà per tirar endavant, ha inclòs entre aquests «assumptes urgents», la confirmació dels «llocs clau» de la seva Administració –secretaris de Seguretat Nacional, Estat, Defensa, Tresor i el director d’Intel·ligència–, la posada en marxa d’un programa de vacunes i «fer que la nostra economia torni a funcionar».

«Massa dels nostres compatriotes han patit durant massa temps l’any passat per, ara, retardar aquesta tasca urgent», ha remarcat.

Notícies relacionades

Els terminis impedeixen destituir Trump abans del 20 de gener, data en la qual Biden prendrà possessió com a president dels Estats Units, però sí que permetrien inhabilitar-lo per exercir càrrecs públics i presentar-se a la reelecció el 2024.

Trump es convertirà amb aquest procés en el primer president dels Estats Units a ser sotmès a dos processos de destitució després que el febrer del 2020 fos absolt després de ser acusat d’abús del poder presidencial i obstrucció al Congrés per haver pressionat dirigents d’Ucraïna perquè investiguessin Biden i el seu fill Hunter per les seves activitats empresarials.