Assalt a la democràcia

¿Pot l’‘impeachment’ impedir que Trump es presenti una altra vegada?

Dos professors de Dret analitzen a ‘The Washington Post’ per què el judici polític no és el camí per inhabilitar de per vida el president

El Congrés dels EUA llança limpeachment contra Trump

El Congrés dels EUA llança limpeachment contra Trump

1
Es llegeix en minuts

Sota el títol L’‘impeachment’ no pot evitar que Trump es presenti una altra vegada, dos professors de Dret analitzen a The Washington Post els motius pels quals el judici polític al president republicà no evitaria que optés per segona vegada a la presidència dels EUA. Els plans demòcrates de desfer-se de Trump a través d’un judici polític no funcionaran per dos motius, segons els professors Bruce Ackerman, de la Yale Law School, i Gerard Magliocca, de la Universitat d’Indiana. «L’impeachment és només un eina per ser utilitzada contra el president mentre es manté en el càrrec», argumenten per afegir: «Està concebut per protegir el país, no per castigar el que comet l’ofensa».

No obstant, afegeixen, no han de cessar els esforços per prevenir que el president republicà torni al càrrec. Fan, a continuació, menció d’una provisió constitucional menys coneguda que pot servir per aconseguir l’objectiu sense distorsionar la Constitució. Concretament, fan referència a la secció tercera de la 14a esmena que prohibiria a Trump optar a qualsevol altre càrrec federal si «es descobreix que ha participat en una insurrecció o rebel·lió contra la Constitució» dels EUA. Aquest objectiu, segons els experts, podria ser aconseguit amb una majoria simple en les dues cambres, al contrari de l’impeachment, que necessita la majoria de dos terços.

Notícies relacionades

En el cas d’optar per la 14a esmena, afegeixen els professors, el Congrés simplement necessitaria declarar que Trump va participar en una insurrecció a l’instigar l’assalt al Capitoli de Washington. Només seria susceptible de deixar en paper mullat la deshabilitació amb dos terços de cada Cambra.

Una ombra per a Biden

Per a la portaveu de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, l’impeachment és l’única via per descavalcar Trump de la política. Però el judici polític, assenyalen els experts, no pot començar fins al 20 o 21 de gener i, per tant, enfosquiria l’inici de l’Administració Biden. A més, crearia l’ambient propici per dividir encara més el país quan el nou president demòcrata ha explicat que pretén totalment el contrari.