Tensió als EUA

Els demòcrates inicien l’‘impeachment’ contra Trump per «incitació a la insurrecció»

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El Partit Demòcrata ha presentat aquest dilluns la sol·licitud formal d’obertura de judici polític o ‘impeachment’ contra el president nord-americà, Donald Trump, per un únic article d’«incitació a la insurrecció» pel seu recolzament a les mobilitzacions que van culminar amb l’assalt al Capitoli per milers dels seus simpatitzants el 6 de gener.

Els terminis impedeixen destituir Trump abans del 20 de gener, quan prendrà possessió del càrrec Joe Biden, però sí que permetrien inhabilitar-lo per exercir càrrecs públics i presentar-se a la reelecció el 2024.

Els membres de la Cambra de Representants pel Partit Demòcrata David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin subscriuen la sol·licitud d’obertura del procés de destitució contra Trump per «incitar premeditadament a la violència contra el Govern dels Estats Units».

La moció per a la tramitació d’urgència de la sol·licitud ha sigut recorreguda pels republicans, però el procés de judici polític contra Trump està ja formalment obert.

El text presentat afirma que Trump va repetir afirmacions falses sobre la seva suposada victòria en les eleccions presidencials del 3 de novembre i va arengar els seus seguidors en un discurs retransmès el mateix 6 de gener.

Igualment, esmenta la trucada de Trump al secretari d’Estat de Geòrgia per pressionar-lo perquè li «busqués» un miler de vots per donar la volta al resultat a les eleccions en aquest territori.

«Amb tot això, el president Trump va posar en greu perill la seguretat dels Estats Units i les seves institucions de Govern», assenyala la resolució, a la qual ha tingut accés anticipat la cadena CNN. «Va amenaçar la integritat del sistema democràtic, va interferir en la pacífica transició de poders i va posar en perill l’equilibri de poders del Govern. Per tant, va trair la seva confiança com a president per ferir la gent dels Estats Units», afegeix.

Trump es convertirà amb aquest procés en el primer president dels Estats Units a ser sotmès a dos processos de destitució després que el febrer del 2020 fos absolt després de ser acusat d’abús del poder presidencial i obstrucció al Congrés per pressionar dirigents d’Ucraïna perquè investiguessin el seu rival polític, Joe Biden, i el seu fill Hunter Biden per les seves activitats empresarials.

Procés de destitució

El procés per jutjar un president està recollit a la Constitució i arrenca a la Cambra de Representants, en una primera fase a la Comissió de Justícia i, a continuació, en el ple. És necessària una majoria simple per iniciar el procés, per la qual cosa els demòcrates es basten per impulsar el judici polític.

En la història dels Estats Units només en tres ocasions la Cambra de Representants ha donat ‘llum verda’ al judici i en els tres casos –Andrew Johnson, el 1868; Bill Clinton, el 1998, i el mateix Donald Trump, el 2019–, el color polític de la Cambra baixa era diferent del de la Casa Blanca. Richard Nixon es va salvar el 1974 d’un procés en potència al presentar la seva dimissió pel cas Watergate.

En cas que la Cambra de Representants avali l’‘impeachment’, la pilota passa a la teulada del Senat, l’òrgan a què correspon el desenvolupament del judici polític.

Notícies relacionades

Arribats a aquest punt, al president acusat només li queden dos escenaris possibles: l’absolució, com li va passar a Johnson, Clinton i el mateix Trump, o el cessament, per a la qual cosa és necessari que dues terceres parts del Senat –67 escons– hi votin a favor. Els Estats Units mai han vist caure un president per aquest sistema.

No obstant, podria aprovar per una majoria simple que tindran els demòcrates quan la vicepresidenta, Kamala Harris, prengui possessió inhabilitar Trump per exercir càrrecs públics i impedirien així que es presentés a les eleccions presidencials del 2024. Després de les victòries demòcrates en els dos últims comicis per reemplaçar dos senadors de Geòrgia, la Cambra alta està empatada a 50 vots per a demòcrates i republicans, però el vicepresident, ara Mike Pence i a partir del 20 de gener Kamala Harris, tenen vot de qualitat com a vicepresidents del Senat.