Assalt a la democràcia nord-americana

L’FBI alerta de possibles «protestes armades» dels seguidors de Trump abans de la investidura de Biden

Diverses agències federals constaten que un grup d’extrema dreta està promovent un nou assalt

1
Es llegeix en minuts

L’FBI ha alertat la resta d’autoritats i agències federals de la possibilitat de «protestes armades» a les diferents capitals estatals durant els dies previs a la imminent presa de possessió del president electe, Joe Biden, el 20 de gener a l’escalinata del Capitoli a Washington.

El document, que recopila informació de diverses agències federals, com els departaments de Defensa, el d’Alcohol, Tabac, Armes de Foc i Explosius (ATF), o de Control de Drogues (DEA), s’ha fet ressò de la crida d’un grup d’extrema dreta que en els últims dies està promovent un nou «assalt» en cas que el president, Donald Trump, sigui destituït abans de la possessió de Biden.

«Aquest grup identificat també planeja assaltar les oficines governamentals, fins i tot al Districte de Colúmbia i en tots els estats, independentment de si els estats van certificar els vots electorals per a Biden o Trump, el 20 de gener», assenyala el butlletí, publicat en un primer moment per la cadena ABC. L’FBI també ha revelat que disposa d’informació relacionada amb «diverses amenaces» no només contra Biden abans de la seva investidura presidencial, sinó també contra la vicepresidenta electa, Kamala Harris, i la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi.

L’informe de l’FBI s’ha fet públic mentre s’intensifiquen les mesures de seguretat per evitar episodis com el viscut el 6 de gener, en el qual van morir sis persones, entre elles dos agents de la policia del Capitoli.

Informe d’intel·ligència diari

L’alcaldessa de Washington, Muriel Bowser, havia demanat aquest dilluns al Departament de Seguretat Nacional reforçar la seguretat entorn del Capitoli de cara a la sessió d’investidura, a més de sol·licitar que l’FBI presentés «un dossier sobre possibles amenaces i informació d’Intel·ligència diàriament» fins al 24 de gener.

Notícies relacionades

«Tinc por per la nostra democràcia, perquè tenim faccions molt extremes al nostre país que estan armades i són perilloses. El trumpisme no morirà el 20 de gener», va alertar Bowser, que ja va emetre fa dies una ordre per estendre l’estat d’emergència i el toc de queda a Washington durant 15 dies més.

La suposada incitació a la violència per part de Trump s’ha traduït en un augment de la pressió perquè abandoni el càrrec abans de la cerimònia d’investidura. A més, ha propiciat l’obertura d’un judici polític –impeachment– en contra seu per «incitar a la insurrecció».