Carta

Melania Trump condemna l’assalt al Capitoli

  • «La violència mai és acceptable», afirma la primera dama dels EUA en una missiva penjada a la web de la Casa Blanca

  • Reconeix la «passió» derivada de les eleccions, però demana respecte davant les discrepàncies

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primera dama dels Estats Units, Melania Trump, ha trencat aquest dilluns el seu silenci per «condemnar absolutament» l’assalt del 6 de gener al Capitoli dels Estats Units. «El país s’ha de guarir d’una forma civilitzada (...), la violència mai és acceptable», ha remarcat en una carta penjada a la web de la Casa Blanca.

L’assalt va suscitar una cascada de dimissions al si de l’Administració, també a l’oficina de Melania Trump, que va perdre la seva cap de gabinet en les hores posteriors a l’episodi violent. La primera dama, no obstant, s’ha mantingut al marge dels exabruptes del president, que fins i tot ha confirmat que no acudirà a la presa de possessió del seu successor, Joe Biden.

Melania Trump ha aprofitat la missiva per fer balanç dels seus quatre anys a la Casa Blanca –«l’honor de la meva vida», ha dit– recordant emergències com la pandèmia de la Covid-19 –l’«enemic invisible» –, i agraint les històries inspiradores que s’ha trobat. També ha dit estar «orgullosa» del respecte a la llibertat d’expressió, apel·lant a la ciutadania a parar-se a pensar sempre per «veure les coses des d’altres perspectives».

«Prego a les persones que aturin la violència, que mai facin suposicions en virtut del color de la pell ni utilitzin la diferència d’ideologies polítiques com a base per a l’agressió i la crueltat. Hem d’escoltar-nos els uns als altres, centrar-nos en el que ens uneix i sobreposar-nos al que ens divideix», ha afegit, en una missiva en la qual també ha lamentat la mort de sis persones en l’assalt.

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha considerat «inspirador» que «molts» nord-americans acudissin amb «passió i entusiasme» a votar en les eleccions del novembre, però creu que hi ha límits: «No hem de permetre que aquesta passió es converteixi en violència».

L’esposa del president nord-americà veu «vergonyós» que, arran de l’incident protagonitzat per seguidors del seu marit, sorgissin «xafarderies lascives» i «acusacions infundades» sobre ella, sense entrar en més detalls referent a això.