Auge gihadista

Llibertat per al clergue radical autor intel·lectual dels atemptats de Bali del 2002

Abu Bakar Bashir ja ha complert condemna per un altre delicte vinculat al terrorisme

2
Es llegeix en minuts

La justícia indonèsia ha alliberat el clergue radical autor intel·lectual dels atemptats de Bali el 2002, Abu Bakar Bashir, després de complir una condemna de presó vinculada a una altra acusació per terrorisme.

El presumpte cervell de la sèrie d’atacs amb explosius, que es va cobrar la vida de 202 persones de més de dues desenes de nacionalitats, va sortir de la presó de Gunung Sindur, al sud de Jakarta, confirma en un comunicat Rika Apriandi, directora del departament de Correccional. Bashir, de 82 anys i que nega la seva implicació en els atemptats de Bali, va ser condemnat a 15 anys de presó el 2011 per la seva vinculació amb els camps d’entrenament de terroristes a la província indonèsia d’Aceh, al nord de l’illa de Sumatra. No obstant, les autoritats li han concedit diverses reduccions de condemna, durant un total de 55 mesos, cosa que ha permès alliberar-lo abans.

L’alliberament es va produir a primera hora del matí per evitar possibles aglomeracions dels seguidors del clergue radical, apunta la premsa local.

Baula d’Al-Qaida

Bashir està considerat el líder espiritual de la Jemaah Islamiyah, la baula d’Al-Qaida al Sud-Est Asiàtic i fundada el 1995 per crear un califat islàmic a Indonèsia, Malàisia, Singapur, el sud de les Filipines i Tailàndia, i a la qual se li atribueixen la majoria dels atemptats perpetrats al sud-est asiàtic.

El 12 d’octubre del 2002, dos membres del grup terrorista es van immolar dins i a l’entrada d’una discoteca de la turística zona de Kuta, on van morir 164 estrangers, 38 indonesis i més de 200 persones van resultar ferides.

Un altre artefacte explosiu va ser detonat aquell mateix dia fora del consolat dels Estats Units a Denpasar, capital provincial, i que només va causar danys menors.

Disconformitat de les víctimes

Notícies relacionades

El Govern d’Austràlia, país del qual procedien 88 de les víctimes mortals de l’atemptat de 2002, i familiars dels morts han mostrat la seva disconformitat amb l’alliberament de Bashir. L’australià Phil Britten, que va resultar amb ferides greus a 40% del seu cos i va perdre set amics en l’atac terrorista, va expressar el seu temor sobre la possibilitat que Bashir continuï proclamant el seu discurs islamista radical fora de presó. «Si bé han passat molts anys i ell ja és un avi, em preocupa que visquem en un món [...] amb més predisposició a la radicalització» a través d’internet, va declarar l’australià al diari local ‘The Age’ després de conèixer l’alliberament.

D’altra banda, avui el primer ministre australià, Scott Morrison, ha manifestat que l’alliberament del clergue radical suposa «angoixa per a familiars i amics dels 88 australians assassinats».