crisi sanitària global

Alemanya introdueix noves restriccions i prolonga les ja vigents fins al 31 de gener

El govern federal, en coordinació amb els estats federats, prohibeix moure’s més enllà d’un radi de 15 quilòmetres en les zones amb més incidència del virus

zentauroepp55817115 german chancellor angela merkel puts on a protective mask af201109112204

zentauroepp55817115 german chancellor angela merkel puts on a protective mask af201109112204 / POOL

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Alemanya s’enfronta a setmanes de més restriccions socials, econòmiques i de moviment. Així ho han acordat aquest dimarts, tal com s’esperava, el Govern federal i els executius dels 16 estats federats. Les restriccions que van entrar en vigor el novembre passat –tancament de comerços i locals considerats no essencials, d’escoles i funcionament restringit d’escoles bressol, entre d’altres– es prolonguen fins al pròxim 31 de gener, segons han avançat diversos mitjans a l’espera de la roda de premsa de la cancellera Merkel.

Més enllà de l’esperada prolongació de les restriccions ja existents hi ha una nova limitació que crida l’atenció, i que ja ha generat debat, polèmica i crítiques de part de l’oposició parlamentària: els ciutadans residents en regions amb una incidència superior a 200 noves infeccions per cada 100.000 habitants no podran abandonar el seu lloc habitual de residència en un radi de 15 quilòmetres, segons va avançar l’agència Reuters citant fonts governamentals.

Aquesta prohibició només podrà trencar-se per motiu urgents. Segons dades de l’Institut Robert Koch, actualment 67 districtes del país en troben en aquesta situació epidemiològica, i la majoria estan en els estats de Saxònia i Turíngia. Els crítics addueixen que aquesta mesura no té cap sentit ja que significa la prohibició de viatjar amb cotxe mentre sí que es permet que a les ciutats es continuïn produint aglomeracions en el transport públic.

Les trobades privades seran encara més restringides: a partir de la setmana vinent, segons el document filtrat, les reunions privades només es podran fer amb una persona externa al nucli familiar o cercle d’amistats. Les restriccions de les reunions privades acordades el novembre passat van ser alleujades durant les festes nadalenques.

Entrada a territori alemany

Viatjar a Alemanya també serà més complicat: segons el document, a partir de l’11 de gener serà obligat entrar al país amb un test negatiu de coronavirus –amb una antiguitat màxima de 48 hores– o sotmetre’s al test a l’entrada al territori alemany. Aquells viatgers que procedeixin de territoris considerats de risc per les autoritats alemanys –pràcticament tots els estats de la Unió Europea i bona part de la resta del món– hauran de guardar igualment una quarantena de 10 dies que només podrà ser reduïda amb un altre test negatiu realitzable a partir del cinquè dia després de l’ingrés a Alemanya.

Notícies relacionades

Aquesta estratègia de «doble test» busca clarament desincentivar els viatges fora de les fronteres d’Alemanya en un moment en què s’escampa el temor d’una altra mutació del virus com la registrada al Regne Unit a finals de l’any passat.

Aquestes noves restriccions a Alemanya venen acompanyades per les crítiques a la gestió del procés de vacunació coordinada pel ministre federal de Sanitat, el democristià Jens Spahn. Els responsables dels centres de vacunació distribuïts per tot el país continuen advertint que les dosis continuen sent insuficients. Les crítiques a Spahn no només arriben des de l’oposició, sinó també des de les files socialdemòcrates, socis de govern dels conservadors de la CDU-CSU de Merkel.