Després de l’acord històric, el Regne Unit encara els desafiaments del Brexit

  • Després de l’alleujament d’haver aconseguit in extremis un acord comercial post-Brexit amb Brussel·les, ara Londres comença la seva etapa en solitari

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Després de l’alleujament d’haver aconseguit ‘in extremis’ un acord comercial post-Brexit amb Brussel·les, el Regne Unit encarava divendres els reptes de la seva nova vida, sense el jou de la Unió Europea, i amb només uns dies per preparar-se. La firma d’un compromís històric, després de llargues i àrdues negociacions, va evitar el pitjor: una ruptura brutal que hauria comportat aranzels i quotes, i el tancament de les aigües britàniques a les flotes europees a partir del 31 de desembre a les 23.00 hores.

No obstant, la sortida del mercat únic i el final de la lliure circulació serà un gir colossal per als britànics, després de quatre anys i mig des del referèndum del Brexit i gairebé mig segle d’integració europea. En un missatge de vídeo, el primer ministre, Boris Johnson, va presentar l’acord com «un regal per als qui buscaven una cosa per llegir en la soporífera sobretaula del dinar de Nadal».

«Aquí ho teniu: notícies satisfactòries, això és un acord, un acord per aportar seguretat a les empreses i als viatgers i a tots els inversors al nostre país a partir de l’1 de gener», es va congratular el dirigent. L’acord segellat amb Brussel·les representa una victòria per a Johnson, que tenia aquest any per preparar la sortida del país del bloc. La pandèmia, no obstant, va alterar tots els seus plans. El Regne Unit és un dels països més colpejats per la Covid-19, amb prop de 70.000 morts.

Amb el descobriment d’una nova soca més contagiosa, el país va quedar sobtadament aïllat i milers de camions van quedar bloquejats a la frontera amb el continent, cosa que va provocar temors d’una falta de proveïment.

Les imatges dels camions encallats als voltants del port de Dover van fer un efecte del que podria passar en cas de fracàs en les negociacions comercials amb Brussel·les.

Els pescadors, «els perdedors»

Amb aquest nou tractat comercial, la UE ofereix al seu exsoci un accés inèdit sense aranzels ni quotes per al seu immens mercat de 450 milions de consumidors. Aquesta obertura anirà acompanyada d’estrictes condicions: les empreses del Regne Unit hauran de respectar un nombre de normes que evolucionaran amb el pas del temps en matèria de medi ambient, drets laborals i fiscals, per evitar qualsevol competència deslleial.

Sobre els drets pesquers, l’últim escull en les negociacions, l’acord dona als pescadors europeus l’accés a les aigües britàniques durant un període transitori de cinc anys i mig, fins al juny del 2026. Durant aquest període transitori, la UE renunciarà a un 25% de la seva quota anual en aigües britàniques, valorada en uns 650 milions d’euros anuals (800 milions de dòlars).

La UE promet ajudar aquest sector, que considera que és el «gran perdedor» de l’acord, tot i que el pacte va ser presentat com a «equilibrat» i que permetia «deixar enrere el Brexit definitivament», segons la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen.

«Alleujament»

També s’ha acabat la lliure circulació que permetia als europeus anar a treballar a Londres o els britànics disfrutar tant com volien de les seves residències secundàries a la UE. Londres també es retira del programa d’intercanvi d’estudiants Erasmus, que serà substituït per un altre programa. Per al diari ‘The Times’, l’acord anunciat dijous constitueix «una font d’alleujament, més que celebració». Tot i que es tracta d’«un èxit notable», «està lluny de ser el final de la història per a Johnson. Ara que ha complert la seva promesa per portar a terme el Brexit, el seu desafiament és fer-ho amb èxit», prossegueix.

Notícies relacionades

«Haver evitat el pitjor escenari és un èxit penós. Johnson no mereix cap respecte per haver evitat un desastre que amenaçava de tan a prop», va advertir ‘The Guardian’. En el Parlament britànic, els diputats examinaran el text dimecres, però tenint en compte la majoria del govern i el recolzament de l’oposició laborista, hauria de ser aprovat sense problema.

Del costat europeu, els ambaixadors de la UE es reuneixen aquest divendres per estudiar el text. Haurà de ser validat pels Estats membres, en un procés que durarà diversos dies. El Parlament Europeu el validarà després, a principis del 2021.