crisi sanitària global

Itàlia es confina durant les festes de Nadal

  • El Govern de Conte imposa dures mesures, similars a les aplicades la primavera passada, per als dies festius, la vigília i l’endemà.
  • Les altres jornades, els bars continuaran tancats però les botigues podran obrir i el toc de queda es manté a les 22 hores
Italian Prime Minister Giuseppe Conte gestures as he holds a news conference at the end of an EU summit in Brussels  Belgium  December 11  2020  Olivier Hoslet Pool via REUTERS

Italian Prime Minister Giuseppe Conte gestures as he holds a news conference at the end of an EU summit in Brussels Belgium December 11 2020 Olivier Hoslet Pool via REUTERS / POOL

Es llegeix en minuts

Itàlia tancarà els restaurants, bars i comerços durant les pròximes festes i les regions estaran sotmeses a un tancament perimetral. A una setmana de les festes, el Govern de Giuseppe Conte ha aprovat finalment aquest divendres l’anomenat «decret Nadal», amb una urgència que exigien des de feia dies els presidents regionals, els gremis professionals i la presidència del Senat, que va qualificar el retard d’«incomprensible». «Si el Govern no es pronuncia aquest divendres, aprovarem un decret regional», havia amenaçat Nicola Zingaretti, president del Laci (Roma), mentre que Luca Zaia, el seu homòleg del Vèneto (Venècia), la regió amb més contagis de les últimes dues setmanes, ja havia aprovat mesures regionals més restrictives.

Durant les pròximes festes, les vigílies respectives i l’endemà tot Itàlia serà zona vermella, com a la primavera passada: estarà prohibit sortir de casa si no és per anar a treballar, comprar d’aliments i les urgències, mentre que totes les activitats comercials estaran tancades. Les regions mantindran un tancament perimetral.

En els altres dies, tot el país serà zona groga, mantenint el toc de queda a les 22 hores decretat fa unes setmanes. Les botigues podran tenir obert, mentre que els bars i restaurants s’hauran de continuar tancats. Tampoc es podrà entrar o sortir de les regions.

En concret el tancament total comprendrà del 24 al 27 de desembre, del 31 de desembre al 3 de gener i el 6 i 7 de gener.

Excepcions

El decret inclou algunes excepcions sobre les visites a pares, fills o avis per al sopar del 24 o el dinar del 25. Dos membres de la família que no convisquin amb la o les persones visitades es podran desplaçar, juntament amb menors de 14 anys i amb un certificat de responsabilitat en què hauran de declarar el motiu del viatge.

La segona excepció afecta els desplaçaments de qui viu en municipis amb menys de 5.000 habitants, amb familiars que viuen amb freqüència en altres pobles pròxims: es podran moure en un radi de 30 quilòmetres, tot i que queden excloses les capitals que es trobin dins la distància permesa.

Les autoritats preveuen que, malgrat la pandèmia, durant aquests dies es desplaçaran un milió de persones. Interior i Defensa destacaran uns 70.000 efectius per controlar les noves disposicions per a les festes.

Et pot interesar

En paral·lel al decret del Govern, el Parlament italià ha aprovat aquest divendres un paquet de 400 milions d’euros per a indemnitzacions que s’afegeix als aprovats anteriorment.

Aquest divendres els morts per Covid-19 han sigut 674, segons el Ministeri de Salut, xifra que es manté més o menys estable des de fa un mes i mig. La taxa de contagis ha pujat el 10%. Els morts totals des del començament de la pandèmia pugen a 67.894. Massimo Galli, reconegut infectòleg, ha declarat que «la corba baixa, tot i que més lentament del previst», per la qual cosa «al gener correm el risc» d’una tercera onada de contagis.