La pandèmia a Europa

Cues a Berlín davant l’imminent tancament de les botigues

People queue to enter a store  amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Berlin  Germany  December 14  2020  REUTERS Hannibal Hanschke

People queue to enter a store amid the coronavirus disease (COVID-19) pandemic in Berlin Germany December 14 2020 REUTERS Hannibal Hanschke / HANNIBAL HANSCHKE

2
Es llegeix en minuts

Els berlinesos han format aquest dilluns llargues cues al costat dels comerços a la capital alemanya, davant l’imminent enduriment de les restriccions derivat de les xifres rècord del coronavirus, que suposen el tancament gairebé total de la vida pública des de dimecres i fins a almenys el 10 de gener. Les dràstiques restriccions acordades per la cancellera Angela Merkel i els poders regionals implicarà que tots els comerços considerats no essencials, incloses les perruqueries, hauran de tancar les portes.

«Crec que la gent ha anat a comprar als supermercats en abundància perquè creuen que s’acabaran tots els productes essencials, com són l’aigua i els aliments bàsics», ha comentat Guillem Torrentalle, un jove espanyol que està fent pràctiques a Alemanya.

Després de la seva reunió de diumenge amb els líders dels 16 ‘länder’ (estats federats), Merkel va explicar que les mesures que van començar el 2 de novembre «no han funcionat», que les infeccions han crescut exponencialment i que s’han succeït màxims diàries de contagis i de víctimes mortals. Per aquesta raó, el Govern federal va consensuar amb els poders regionals un enduriment dràstic de les restriccions a la vida pública.

Comerços i escoles tancades

El comerç –a excepció de les botigues per a les necessitats diàries, així com els bancs, correus i les farmàcies, òptiques, i altres serveis considerats essencials– quedarà tancat. Així mateix tancaran escoles i escoles bressol, que només prestaran serveis mínims a aquells pares que treballin en sectors essencials. La gastronomia, l’oci nocturn i vida cultural, així com les instal·lacions esportives, estaven ja tancades des de novembre.

Notícies relacionades

Per a les festivitats entre el 24 al 26 de desembre s’ampliarà una mica el marge de contactes per facilitar les trobades entre persones del cercle familiar més pròxim. Aquest alleujament se suprimirà entre les festivitats de Cap d’Any i el dia d’Any Nou (1 de gener), en el qual quedaran prohibides a més les reunions a l’aire lliure i la venda de focs artificials. De manera general s’ha prohibit també el consum d’alcohol a la via pública.

En les últimes 24 hores es van registrar a Alemanya 16.362 nous contagis amb Covid-19, mentre que la xifra de víctimes mortals va ascendir a 188, segons dades de l’Institut Robert Koch (RKI) actualitzades la passada mitjanit. Divendres es van comunicar 29.875 nous casos i 598 víctimes mortals, el màxim de la pandèmia en les dues categories. Dissabte van ser 28.438 nous casos i 496 morts, i aquest diumenge, 20.200 i 321, respectivament.