Negociació

La UE desbloqueja el fons de recuperació després de donar el vistiplau a l’acord amb Hongria i Polònia

«Ara podem començar a recuperar les nostres economies», afirma el president del Consell Europeu, Charles Michel, en un tuit en el qual ha anunciat el pacte

La UE desbloqueja el fons de recuperació després de donar el vistiplau a l’acord amb Hongria i Polònia

DPA via Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El fons de recuperació i el nou marc pressupostari 2021-2027, el paquet financer d’1,8 bilions d’euros amb què la UE aspira a esmorteir l’impacte socioeconòmic de la pandèmia de coronavirus i de què tant depenen països com Espanya, ja tenen el camí lliure. Ha costat més temps del que s’esperava, però finalment els caps d’Estat i de Govern de la UE han acceptat la solució negociada entre Budapest, Varsòvia i Berlín sobre el mecanisme que vincula el desemborsament de fons amb el respecte de l’Estat de dret.

Notícies relacionades

«Acord sobre el Marc Financer Plurianual i el paquet de recuperació. Ara podem començar amb la implementació i a reconstruir les nostres economies. El nostre paquet de recuperació històric impulsarà la nostra transició ecològica i digital», ha anunciat al tall de les set de la tarda el president del Consell Europeu, Charles Michel.

Amb aquesta decisió, el Govern de Pedro Sánchez, que aspira a rebre 140.000 milions d’euros i ja té pressupostats 27.000 milions en els comptes del 2021, comença a respirar amb més tranquil·litat. Si les previsions es compleixen i no sorgeixen nous obstacles, podria començar a rebre l’avançament del 10% dels fons assignats –uns 6.000 milions– a partir de mitjans d’any, sempre que la UE aprovi abans el seu pla nacional de reformes i inversions que el ministeri d’Economia que dirigeix Nadia Calviño negocia amb Brussel·les.