La fiscalia demana cadena perpètua per als responsables de l’atemptat contra Charlie Hebdo

  • La justícia francesa sol·licita penes de 5 a 30 anys de presó per als 14 acusats de la matança
  • L’atac terrorista contra el setmanari satíric i un supermercat jueu va causar 17 morts
zentauroepp54745586 a courtroom sketch made on september 2  2020 at the paris co200902183149

zentauroepp54745586 a courtroom sketch made on september 2 2020 at the paris co200902183149 / BENOIT PEYRUCQ

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Lafiscalia antiterroristadeFrança ha sol·licitat aquest dimarts penes que van des dels cinc anys depresó fins a lacadena perpètuacontra els 14 acusats jutjats en el judici delsatacs del gener del 2015 contra el setmanari satíric Charlie Hebdoi un supermercat de productes kosher’.

Catorze persones estan sent jutjades des de principis de generaParís per haver brindat presumptament recolzament logístic als tres autors materials dels atacs, que van morir després d’haver comès els seuscrims. Elsatemptats van deixar 17 morts entre el 7 i el 9 de gener del 2015 i van consternar França i el món.

La fiscalia ha sol·licitat les penes més severes, de cadena perpètua, contraMohamed Belhoucine, jutjat en rebel·lia per «complicitat» en crims terroristes i presumptament mort aSíria, i contra el francoturcAli Riza Polat, presentat com la «mà dreta» de l’atacant del supermercat Hyper Cacher,Amédy Coulibaly.

Coneixement dels atacs

Polat, de 30 anys en el moment dels fets, «ha ocupat un lloc especial al llarg d’aquest judici», ha remarcat un dels dos fiscals generals,Jean-Michel Bourlès, descrivint l’acusat com a «impulsiu, intolerant davant la frustració, intolerant davant la contradicció». Ali Riza Polat sabia, «sens dubte, la proximitat comprovada de Coulibaly amb la ideologia gihadista», ha dit Bourlès.

«Tot i que ho negui», tenia «un coneixement precís del projecte terrorista», ha afegit el magistrat, que ha assenyalat que l’acusat coneixia «tots els protagonistes» del cas i va ser present «en totes les etapes de la preparació» dels atemptats.

Notícies relacionades

La fiscalia ha sol·licitat 30 anys de presó i un període de seguretat de dos terços per aHayat Boumeddiene, exparella de Coulibaly, que va ser jutjada en rebel·lia. Les autoritats desconeixen el seu parador des de la seva fugida a Síria uns dies després dels atemptats. Boumeddiene «va exercir un paper important en la preparació dels crims comesos pel seu marit», ha dit la fiscal generalJulie Holveck.

La fiscalia antiterrorista també ha sol·licitat penes d’entre 5 i 20 anys de presó per als altres 11 acusats, jutjats pel seu presumpte recolzament logístic als germans Cherif i Saïd Kouachi, els atacants deCharlie Hebdo–que va morir en mans de la policia– i Amédy Coulibaly. El veredicte està previst el 16 de desembre.