EVOLUCIÓ DE L’EPIDÈMIA

Els contagis dupliquen el llindar màxim establert per iniciar el desconfinament a França

  • El Govern ha establert un llindar màxim de 5.000 contagis diaris per iniciar el desconfinament nacional el 15 de desembre. En les últimes 24 hores, s’han registrat més d’11.000 nous positius
  • La pressió dels serveis de reanimació registra un lleuger descens 
francia-macron

francia-macron

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

5.000nous contagis diaris, aquest és el llindar màxim establert per Emmanuel Macron i el seu Govern perposar fi al segon confinament nacionali reemplaçar-lo per un nou toc de queda a partir del pròxim 15 de desembre. La data s’acosta a passos gegantescos i França està lluny de complir aquest requisit: en les últimes 24 hores, el país gal ha registrat11.022 nous casosde Covid-19. 

L’objectiu «és inabastable perquèla corba deixa de descendir, s’estabilitza», ha analitzat el matí d’aquest dilluns Eric Caumes, expert en malalties infeccioses de l’hospital parisenc La Pitié-Salpêtrière, al plató deLCI. L’estancament de la corba s’explicaria, segons l’especialista, «pels gestos barrera, alleugerits especialment en l’esfera privada [...] i també pel problema de les escoles, que no han tancat».

Una estratègia estancada 

Segons les dades de l’Agència de Salut Pública de França, la taxa de positius de test PCR es va situar en el10,7%aquest diumenge, una xifra que es manté estable des de fa tres dies. Fa un mes, acabat de decretar el nou confinament per mirar de controlar lasegona onada de coronavirus, la taxa se situava al voltant del 20%.

«França és avui el país d’Europa on del descens de la pressió epidèmica ha sigutmés forta i ràpida»,va presumir el primer ministre Jean Castex el passat 3 de desembre al seu compte deTwitter. Tal descens, resultat «de la nostra estratègia de frenada, primer amb el toc de queda i després amb el confinament», sembla estancat en un punt mort. 

La pressió de les ucis, en descens

Les bones notícies venen de la mà de les xifres hospitalàries. Elnombre d’hospitalitzacionsi la pressió en els serveis decures intensivesregistren una lleugera tendència a la baixa: 625 nous pacients van ser hospitalitzats en la jornada de diumenge, 392 menys que la vigília; en les últimes 24 hores, les ucis van comptabilitzar un total de 3.210 pacients, davant 3.220 el dia anterior -101 malalts de Covid-19 van ser admesos en aquests serveis, en comparació amb els 125 registrats dissabte. 

Notícies relacionades

Dades de vital importància, ja que el segon criteri establert pel Govern per posar fi a les restriccions dels desplaçaments és que el nombre de pacients en cures intensives s’estabilitzi entre2.500 i 3.000.Un requisit que sembla avui més factible que reduir el nombre de contagis a més de la meitat en menys de deu dies.

Des de l’inici de l’epidèmia, la Covid-19 ha provocat 55.155 morts a tot el territori francès, amb 174 de morts en l’última jornada. La batalla contra l’epidèmia no ha acabat: «Si no som raonables la nit de Nadal i la nit de Cap d’Any,hi haurà un repunt»,alerta ja l’expert en malalties infeccioses, Eric Caumes.