Eleccions a Veneçuela

Maduro acaricia el control del Parlament en unes eleccions marcades per l’apatia

  • Per al Govern no hi ha dubtes que el 5 de gener tornarà a controlar el Parlament
  • Part de l’oposició boicoteja uns comicis que els EUA i la UE no reconeixen
  • Rodríguez Zapatero demana a Brussel·les que revisi la seva política amb el país llatinoamericà
TOPSHOT - Voters queue to vote at a polling station in a school in Caracas  on December 6  2020 during Venezuela s legislative elections  - Polls opened early December 6 in legislative elections set to tighten Venezuelan President Nicolas Maduro s grip on power and weaken his US-backed rival  who is leading a boycott of the polls he calls a fraud  Maduro and his allies are set to dominate the legislative elections  which victory will give them control of the National Assembly  the only institution not yet in its hands  (Photo by Cristian Hernandez   AFP)

TOPSHOT - Voters queue to vote at a polling station in a school in Caracas on December 6 2020 during Venezuela s legislative elections - Polls opened early December 6 in legislative elections set to tighten Venezuelan President Nicolas Maduro s grip on power and weaken his US-backed rival who is leading a boycott of the polls he calls a fraud Maduro and his allies are set to dominate the legislative elections which victory will give them control of the National Assembly the only institution not yet in its hands (Photo by Cristian Hernandez AFP) / CRISTIAN HERNANDEZ

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Vam tenir la paciència per esperar aquest dia itreure’ns de sobre aquesta Assemblea Nacional(AN) nefasta que va portar la plaga de les sancions econòmiques, dolor i patiment. Avui amb el vot estem fent justícia». Unes hores abans que comencés l’escrutini electoral, el president veneçolà,Nicolás Maduro, ja ha donat per segura la victòriadelPartit Socialista Unificat (PSUV, en el poder) en les eleccions d’aquest diumenge al país caribeny i la legitimitat del qual no reconeix part de l’oposició,la Unió Europea ni els Estats Unitsi els seus aliats llatinoamericans. «El pròxim 5 de gener s’instal·la la nova AN. Neix una de nova era», ha afirmat no obstant Maduro com si ja fos un fet que el PSUV obtindria la majoria dels 227 escons. El president veneçolà ha aprofitat l’ocasió per fer una crida «als que participen i els que no participen en les eleccions» a seure en unataula de diàlegper discutir una «agenda de recuperació econòmica» i una altra de «política i electoral».

Desenes d’agrupacions minoritàries i disperses de l’oposició van acceptar competir aquest diumenge malgrat les seves crítiques a les regles del joc, qualificades d’imparcials. Les forces nucleades al voltant del diputatJuan Guaidóvan cridar en canvi a boicotejar els comicis i rebutjar el previsible resultat. Maduro ha qualificat d’èxit el procés electoral. «Hem arribat en pau a aquestes eleccions. Hi havia sectors extremistes que les volien sabotejar», ha assenyalat durant una roda de premsa en què ha mostrat davant les càmeres el rellotge que li va regalar Diego ArmandoMaradona. «Me l’he posat perquè em porta sort».

Guaidó, per la seva banda, a qui els EUA i uns altres 54 Governs reconeixen com a «president encarregat» des del gener del 2019, ha considerat les eleccions com un fracàs. «La dictadura continua quedant-se sola». Per a Guaidó, s’ha tractat d’un simple «simulacre electoral»amb menys del 3% de participació del cens electoral i sense la presència d’observadors de la UE ni de l’Organització d’Estats Americans (OEA).

Les enquestes no solen ser gaire efectives a Veneçuela, però en alguna cosa coincideixen diversos consultors: gran part de la societat es mostra tan pauperitzada comdesencantadaamb Maduro i Guaidó. Aquesta desesperança, diuen, es reflectirà en l’alt nivell d’abstenció. El Govern no desconeix aquesta realitat i per això al llarg de diumenge va demanar als veneçolans anar a les urnes.

Notícies relacionades

L’expresident del Govern espanyol,José Luis Rodríguez Zapatero, que va arribar a Caracas com a observador, ha demanat a la UE una «reflexió serena»sobre el tema veneçolà i l’abandonament de «propostes inconsistents», en al·lusió al suport que ha donat a Guaidó. Segons la seva opinió, el reconeixement de Guaidó com a president interí «no ha capgirat la situació, com alguns havíem pronosticat». Zapatero ha qüestionat a més que Brussel·les desconegués per endavant les eleccions. «La capacitat d’una societat democràtica i deliberativa (com l’europea) ésfer autocrítica. Els veneçolans han patit molt i els hem d’oferir un camí diferent». Europa ha d’ajudar el país sud-americà a «recuperar les millors regles democràtiques. Cal comprometre’s i parlar amb tothom». Perquè això passi, «demanaria a la UE quese separi de la política de Trumpcap a Veneçuela. Ara que hi haurà una nova Administració als Estats Units i això obre un nou moment de reflexió». Diferents diputats de l’oposició no han tardat a reaccionar i criticar les paraules de Zapatero. Maduro, en canvi, les ha ponderat: «És un home de diàleg. Coneix molt bé Veneçuela. Ha sigut un gran interlocutor amb tota l’oposició».

El madurisme es prepara per fer fora Guaidó de l’AN. El diputat reivindicarà la seva continuïtat institucional a l’empara de les seves aliances internacionals, amb l’argument que les eleccions i el Governsón il·legítims. Maduro s’ha preguntat en aquest sentit què passaria a Espanya si les Corts o les autonomies allarguessin per decisió pròpia els seus mandats. «No es pot. És una cosa estúpida pensar d’aquesta forma. Però són les mentalitats extremistes». El conflicte veneçolà promet ser durador. La ruïna econòmica també.