Apunt

Crepuscle a Veneçuela

  • No seran les urnes les que treguin Maduro de la seva mentida presidencial, com tampoc les que el legitimin
  • La idea d’asfixiar el règim amb sancions fins a trencar-lo ha unit el Govern amb l’Exèrcit i ha dividit l’oposició
1
Es llegeix en minuts
maduro

maduro / YURI CORTEZ (AFP)

Si els vots són l’expressió de la voluntat popular per recolzar o revocar propostes polítiques, idees, candidats i projectes de futur, res d’això és possibleara com ara a Veneçuela. La falta de llibertats, el clima polític iel boicot de gairebé tota l’oposicióho confirmen. Per això la pregunta adquireix rellevància: ¿serveixen per a alguna cosa aquestes eleccions?

Pot ser que Nicolás Maduro s’acabi prenent aquest conte electoral com alguna cosa més que un xarop per legitimar-se. De fet, aquesta convocatòria té molt de mostra de poder davant una oposició cada vegada més desarmada.Els petits partits marginals que s’han presentat no han sigut capaços ni tan sols d’unir-se i bona part d’ells ho han fet més per mantenir un compromís de diàleg amb el poder autoritari, que per la convicció de canviar-lo. Però la resta de l’oposició i especialment Juan Guaidó, el principal oponent, van demanar el boicot a les urnes.

La participació pot ser el termòmetre del que li passa al país: que una part de la població cada vegada més gran ha deixat de tenir esperança en els vots. A Nicolás Maduro li és igual. No seran les urnes les que el treguin de la seva mentida presidencial,com tampoc seran les que el legitimin.

Línia dura

Notícies relacionades

A l’oposició, en canvi, mentre es va fragmentant l’hauria de preocupar que res canviï. A Guaidó el reconeixen president 60 països, però això no porta al poder sense una intervenció que ningú proposarà. ¿Què pensa fer? Fins ara s’ha entregat a la línia dura quemarcava el president Trump des de la Casa Blanca.

La idea era asfixiar al règim amb sancions fins a trencar-lo. Un error: la pressió ha unit el Govern amb l’Exèrcit i ha dividit l’oposició. Tant, que Maduro no té un problema de governabilitat.Té el país en la misèria i governa de forma totalitàriasense que aquesta oposició sigui capaç de treure’l. Les eleccions són una mostra més del seu poder absolut i de la irrellevància de Guaidó. Entre uns i altres, Veneçuela seguirà en el crepuscle.