Eleccions al país sud-americà

En el nom del pare, Maduro fill

  • Nicolás Maduro Guerra és un dels diputats que ha presentat l’oficialisme en les controvertides parlamentàries
  • ‘Nicolasito’ o ‘Madurito’, com el solen anomenar, va deixar la música per seguir els passos del pare i prolongar un qüestionat llinatge polític
2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Se’l coneix per un diminutiu. Li diuen amb familiaritat‘Nicolasito’i, de vegades, ‘Madurito’.«La vida ens porta a llocs que no podem imaginar», ha reconegut Nicolás Maduro Guerraa l’explicar la seva decisió de posar-se en política en el nom del pare i l’esperit santificat d’Hugo Chávez.Es dona per fet que en virtut de les controvertides eleccions parlamentàries d’aquest diumenge tindrà un lloc al’Assemblea Nacional(AN) que entra en funcions el 5 de gener.

Durant la seva campanya va considerar que era un «deure» explicar qui és a una societat desconcertada per la pandèmia i la calamitat econòmica. «Soc el fill d’un xòfer d’autobúsi una secretària». Va recordar que el seu pare, l’actual president, volia que fosjugador de beisbol.En canvi, ‘Madurito’ va preferir tocar la flauta. «En la música vaig aprendre el que és la constància, la disciplina, el treball en equip, valors que he implementat en diferents responsabilitats que m’ha tocat viure i que avui dia em porten fins aquí».

És corpulent com el seu progenitor. S’adverteix una fisonomia similar. Però les semblances que més criden l’atenció tenen a veure amb els seus posats, gestualitats i inflexions. Igual que el president, sol ser procliu a l’exageració, i per això va augurar que l’estat de La Guaira, pel qual es presenta per ocupar un escó com a representant delPartit Socialista Unificat (PSUV),serà «el més votat de Veneçuela». La Guaira es troba a 30 quilòmetres de Caracas i compta amb alguns dels balnearis més visitats pels de la capital. Mesos enrere ungrup paramilitarva intentar entrar al país per aquestes platges per capturar Maduro pare i portar-lo als Estats Units. La fallida incursió va provocar vuit morts i una sensació de pànic entre els habitants d’aquesta zona que ‘Nicolasito’ ha recorregut durant la seva campanya amb promeses de convertir-la en un pol de desenvolupament econòmic. No obstant, va advertir: «Jo no els diré que traurem una vareta màgica i resoldré els problemes».

Notícies relacionades

Formava part del Sistema Nacional d’Orquestres i Cors Juvenils i Infantils. A partir de 2017, va ser designat membre de l’Assemblea Nacional Constituent que només va tenir com a missió funcionar com a contrapoder del Congrés, que dominava l’oposició. El seu nom en diminutiu va tenir una breu ressonància fa tres anys quan, al mig d’un dels pics de tensió de Veneçuela amb els Estats Units, va cridar a prendre la Casa Blanca. Ha atribuït la seva bravata a la«immaduresa en el moment».Tot just tenia 24 anys.

Diu haver suportat les difamacions amb «pell de cocodril». Admira el seu pare pel «maneig extraordinari de l’economia» d’un país on elsalari mínimequival a uns dos dòlars. «Veiem l’estructura social intacta en el marc d’unaguerra econòmica brutal contra el país», ha arribat a dir. Entrarà en una legislatura amb dèficit d’origen per garantir la permanència del cognom que, segons enquestes, que el palau de Miraflores qualifica de manipulades, és rebutjat per un 80% de la població.