DIPLOMÀCIA NORD-AMERICANA

Kushner viatja a Qatar i es reuneix amb l'emir en una visita sorpresa

Aquesta visita constitueix l'últim intent de l'Administració nord-americana de solucionar la crisi del golf

undefined56064820 a handout photo released by the qatar news agency  qna  on d201202164435

undefined56064820 a handout photo released by the qatar news agency qna on d201202164435

1
Es llegeix en minuts
Efe

Jared Kushner, gendre i assessor del president nord-americà, Donald Trump, va arribar per sorpresa aquest dimecres a Doha i es va reunir amb l’emir de Qatar, Tamim al-Thani en el que es creu que és l’últim intent de l’Administració nord-americana de solucionar la crisi del golf.

«En la reunió es va revisar la cooperació bilateral estratègica entre l’Estat de Qatar i els Estats Units, així com els esdeveniments regionals i internacionals, particularment la situació a l’Orient Mitjà», va indicar l’agència de notícies oficial qatariana QNA en una breu nota sobre la trobada.

Qatar és un soci destacat de Washington però està enfrontat als seus altres aliats al golf Pèrsic, l’Aràbia SauditaBahrain i els Emirats Àrabs Units, que el sotmeten a un bloqueig des del 2017, igual que a Egipte. Els EUA han intentat mediar en la disputa i han instat aquests països que posin fi al conflicte, sense èxit fins al moment.

Tres mesos de l’última visita

Kushner va visitar el golf Pèrsic el setembre passat, quan va viatjar a bord del primer vol comercial entre Israel i els Emirats, després de l’acord per normalitzar les relacions entre els dos països al qual es va arribar amb la mediació de la Casa Blanca.

El 13 d’agost, Israel i els Emirats van anunciar el denominat Acord d’Abraham, auspiciat pels EUA, al qual es van afegir després Bahrain i el Sudan, tot i que Kushner va desitjar que tots els països àrabs el firmin en el futur.

Notícies relacionades

El gendre de Trump va elaborar el pla de pau per a l’Orient Mitjà de la seva Administració, que ha sigut rebutjat pels palestins i criticat per part de la comunitat internacional, perquè de facto posa en entredit la creació d’un estat palestí independent amb capital a Jerusalem Est.

El pla va modificar el marc de negociació vigent fins ara –els Acords d’Oslo (1993-95)– a l’obrir la porta a l’annexió parcial de Cisjordània i relegar la capital palestina als suburbis de Jerusalem, sense l’emblemàtica Ciutat vella.