DESESCALADA a frança

Macron anuncia un desconfinament gradual a partir de dissabte

La primera etapa permetrà la reobertura dels comerços «no essencials»

Els bars i restaurants quedaran en suspens fins al 20 de gener

zentauroepp55974375 a man watches french president emmanuel macron on his mobile201124210659

zentauroepp55974375 a man watches french president emmanuel macron on his mobile201124210659 / ERIC GAILLARD

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

Després de més de tres setmanes de confinament nacional, França ha aconseguit doblegar la corba de contagis i alleujar la pressió dels serveis de reanimació. Si bé el virus continua circulant, els indicadors sembla que donen una treva al país gal: «El pic de la segona onada de l’epidèmia ha passat», va assegurar Emmanuel Macron en un discurs per a televisió. La nit d’aquest dimarts, el president francès va anunciar als seus compatriotes l’inici del desconfinament progressiu de la població. El procés, de tres etapes, començarà dissabte, 28 de novembre, amb la reobertura dels comerços «no essencials» i l’alleujament de certes restriccions.

Els francesos, afectats psicològicament al llarg d’aquest segon confinament, esperaven amb candeletes l’al·locució del president. Els desplaçaments, fins a ara limitats a una hora al dia en un radi màxim d’un quilòmetre entorn del domicili –al marge dels desplaçaments per motius laborals o mèdics– seran ampliats a tres hores diàries en un radi de 20 quilòmetres. Tot i que per sortir al carrer continuarà sent obligatori portar justificant.

Els llocs de culte, objecte de múltiples protestes en les últimes setmanes en favor de la seva reobertura, podran tornar a obrir a partir de dissabte amb un aforament limitat de 30 persones. Els museus, teatres i cines hauran d’esperar fins al 15 de desembre, data de l’inici de la segona etapa del desconfinament –si la situació sanitària es manté estable. En aquesta segona fase, s’imposarà un nou toc de queda entre les 9 de la nit i les 7 del matí. L’única excepció afectarà les nits del 24 i 31 de desembre, «per compartir aquests moments en família», va aclarir Macron. Això sí, «les reunions al carrer estaran prohibides durant aquest període», va advertir el mandatari.

La vacuna no serà obligatòria

Notícies relacionades

La tercera fase de la desescalada entrarà en vigor el 20 de gener: «Si el nombre de contagis es manté per sota dels 5.000 casos diaris, els gimnasos i restaurants podran reobrir i el toc de queda es podrà posposar», va explicar Macron. Sempre que les xifres coincideixin amb les expectatives de les autoritats franceses, 15 dies més tard les universitats també podran funcionar amb normalitat i rebre tots els estudiants.

Després d’explicar la seva estratègia per evitar una tercera onada de Covid-19, el mandatari va recalcar especialment la vacuna contra el coronavirus, assegurant que no serà obligatòria. Una vegada les autoritats sanitàries donin llum verda a la vacuna, es donarà prioritat a les persones més vulnerables. Segons Macron, la campanya de vacunació podria començar a finals de desembre.