ELECCIONS EUA

Trump s'atrinxera a la Casa Blanca i en el seu desafiament als resultats

Paga per a un recompte parcial a Wisconsin i manté vives demandes malgrat les seves grises perspectives

Sense agenda pública, es dedica a piular a Twitter contra el procés i per prosseguir la purga d'alts càrrecs

55866718 60

55866718 60 / MANDEL NGAN (AFP)

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Fins i tot 15 dies després d’unes eleccions en les quals ha perdut la presidència dels Estats Units contra Joe Biden després d’un sol mandat, Donald Trump s’ha atrinxerat en el seu rebuig i desafiament als resultats. Físicament s’ha tancat a la Casa Blanca, de la qual en dues setmanes només ha sortit per jugar a golf i per a un acte en homenatge als veterans de guerra, i on es quedarà també per a Acció de Gràcies, després de cancel·lar un pla de celebrar la festa a Mar-a-Lago. Políticament la seva trinxera són tuits omplerts de falsedatsdemandes que segons la majoria d’experts tenen escasses possibilitats d’arribar a bon port i recomptes que fins i tot en el seu partit pocs veuen amb opcions de canviar els resultats, una fossa recoberta pel silenci o la complicitat de càrrecs i polítics del Partit Republicà.

No és que Trump no estigui tenint un impacte polític, tot i moure’s en aquesta «mentalitat de búnquer», l’expressió que ha utilitzat a la CNN una font des de dins de la Casa Blanca. La seva negativa a posar en marxa la transició té conseqüències nacionals, no només per a Biden. La seva estratègia d’assalt a la legitimitat del procés electoral està assestant cops que tindran efectes nocius duradors en la democràcia dels EUA, incloent-hi la confirmada desconfiança d’un elevat percentatge de nord-americans que els comicis hagin sigut justos. I amb la purga contínua d’aquells que considera deslleials està desarticulant importants estructures de govern.

Dimarts, per exemple, Trump va anunciar via Twitter, com va fer la setmana passada amb el secretari de Defensa Mark Esper, el cessament fulminant del director de Seguretat d’infraestructures i CiberseguretatChristopher Krebs, un antic executiu de Microsoft que s’havia encarregat de coordinar amb autoritats locals i estatals les eleccions, que després va definir com «les més segures de la història», havia portat a terme iniciatives contra la desinformació i havia  refutat sistemàticament les acusacions infundades de frau de Trump. I la seva sortida i la de tres alts càrrecs més d’aquesta agència del Departament de Seguretat Nacional cessats en els últims dies ha creat un buit de lideratge que s’adverteix especialment perillós en el període de transició.

Recomptes i demandes

Amb una agenda paupèrrima, on la frase més freqüent és «el president no té actes públics» i quedant voluntàriament en segon pla fins i tot en l’anunci de decisions transcendentals, com el de dimarts sobre replegament de tropes a l’Afganistan i l’Iraq, la majoria de l’atenció de Trump va dedicada, com mostra el seu desencadenat Twitter, al desafiament als resultats electorals. I aquests no cessen.

Aquest dimecres la seva campanya va anunciar que pagarà tres milions de dòlars a Wisconsin perquè es realitzin recomptes de vots en dos comtats. Biden ha guanyat l’estat per més de 20.000 vots i fins i tot l’exgovernador republicà Scott Walker recordava fa uns dies que els dos últims recomptes a l’estat només van moure els resultats en 300 i 131 vots respectivament.

Trump té també la vista posada a Geòrgia i Pennsilvània. En el primer estat aquest dimecres va concloure el recompte manual dels prop de cinc milions de vots i, malgrat la descoberta en quatre comtats favorables a Trump de diversos milers de paperetes que no s’havien comptat, s’espera que Biden mantingui més de 12.000 vots d’avantatge. A Pennsilvània, mentrestant, dimarts va fracassar una de les seves demandes davant el Suprem estatal, però se’n manté viva una altra en un tribunal federal. L’avantatge de Biden, no obstant, és de més de 58.000 vots.

L’escenari improbable però aterridor

Notícies relacionades

Malgrat les grises perspectives als jutjats continua existint la por que Trump culmini una altra possibilitat, un escenari improbable però que provocaria una crisi constitucional: que els republicans d’algun estat amb govern dividit no respectin la voluntat popular i seleccionin per al col·legi electoral electors pro Trump, tot i que hagi guanyat Biden.

Aquest fantasma va viure durant unes hores dimarts, quan els dos republicans d’una junta electoral en un comtat de Michigan es van negar a certificar els resultats al·legant inconsistències entre els registres de votants i els vots emesos. Amb la certificació bloquejada es va obrir un període de comentaris públics, on els va ploure un torrencial de crítiques per mirar d’eliminar els vots de Detroit, una urbs 80% negra, mentre es mantenien els de localitats petites amb dos terços de la població blanca. Finalment els dos republicans van accedir a certificar resultats amb la condició que hi hagués una auditoria. Trump, que havia celebrat la seva decisió inicial a Twitter, va callar. Aquest dimecres, no obstant, va parlar d’assetjament.