Acord abans de final d'any

Suspeses les negociacions del 'brexit' per un cas de coronavirus

Els equips de negociació de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea posposen les reunions fins que se solucioni el contagi

zentauroepp50444387 british prime minister boris johnson  left  and european com200219194310

zentauroepp50444387 british prime minister boris johnson left and european com200219194310 / Francisco Seco

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els caps negociadors de la Unió Europea (UE) i el Regne Unit per a un marc de relació bilateral després del ‘brexit’’, Michel Barnier i David Frost, han decidit suspendre la ronda de contactes que mantenien a Brussel·les després que un membre de l’equip europeu hagi donat positiu per coronavirus.

«Hem decidit suspendre les negociacions al nostre nivell durant un curt període», ha informat Barnier a través del seu perfil oficial a Twitter, per després precisar que les converses continuaran des del punt de vista tècnic «en ple compliment de les directrius».

Barnier, que ja va ser contagiat per la Covid-19  el mes de març, té previst informar els ambaixadors de la UE dels avanços en les negociacions aquest divendres, tot i que Barnier hi podria intervenir per via telemàtica si la compareixença es manté malgrat el contratemps.

Frost, per la seva banda, ha dit a través de Twitter que està en «estret contacte» amb el negociador europeu i ha agraït l’«ajuda immediata i recolzament» de la Comissió Europea. «La salut dels nostres equips és el primer», ha afegit el negociador, l’equip del qual s’havia traslladat a Brussel·les per participar en la ronda de negociació, que havia de durar tota aquesta setmana.

Negociació a contra rellotge

Notícies relacionades

Les parts negocien contra rellotge per mirar d’assolir un acord sobre les bases de la relació futura a temps per quan es consumi el ‘brexit’ el 31 de desembre, per evitar que la falta de consens obligui a emmarcar les relacions comercials d’acord amb les regles sobre aranzels i quotes que fixa l’Organització Mundial del Comerç.

Tot i que el divorci serà efectiu des de l’1 de gener de l’any vinent, la UE ha avisat reiteradament que qualsevol acord de futur requereix una tramitació legal i parlamentària de setmanes, per la qual cosa si no es produeix en els pròxims dies no podria entrar en vigor a temps per a la ruptura.