PROCÉS JUDICIAL

Els EUA retiren els càrrecs de l'exministre de Defensa de Mèxic per narcotràfic

El fiscal general nord-americà argumenta que l'acusat podrà ser jutjat al seu país

cienfuegos / periodico

4
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El Departament de Justícia dels Estats Units ha confirmat que no presentarà càrrecs contra l’exministre de Defensa de Mèxic Salvador Cienfuegos, acusat de narcotràfic, perquè pugui ser jutjat al país llatinoamericà.

A través d’un comunicat conjunt amb la Fiscalia de Mèxic, el fiscal general dels Estats Units, Williamn Barr, ha explicat que Washington ha preferit no sol·licitar «càrrecs penals» contra Cienfuegos «en reconeixement de la sòlida associació policial» entre els dos països.

«Amb l’interès de demostrar el nostre front unit contra totes les formes de criminalitat, el Departament de Justícia dels Estats Units ha pres la decisió desestimar càrrecs penals contra l’exministre Cienfuegos, perquè sigui investigat i, en el seu cas, imputat, conforme a la llei mexicana», diu el comunicat.

El text també assenyala que la Fiscalia mexicana «va obrir la seva pròpia investigació» després d’«assabentar-se de l’arrest» i dels càrrecs de narcotràfic i blanqueig de diners que els Estats Units planejaven presentar contra el general Cienfuegos

«Els nostres dos països segueixen compromesos amb la cooperació en aquest assumpte, així com amb tota la nostra cooperació bilateral d’aplicació de la llei», diu el Departament de Justícia, que ja ha proporcionat les proves del cas «a sol·licitud de la Fiscalia mexicana». «Som més forts quan treballem junts i respectem la sobirania de les nostres nacions i les seves institucions. Aquesta estreta associació augmenta la seguretat dels ciutadans dels nostres dos països», conclou el comunicat.

«Un acte de respecte»

Per la seva part, en una roda de premsa celebrada poques hores després, el ministre d’Afers Exteriors de Mèxic, Marcelo Ebrard, ha explicat que el Govern ha rebut la notícia amb «simpatia» i ha descartat que la decisió dels Estats Units sigui una mostra d’«impunitat», sinó «un acte de respecte a Mèxic i les seves Forces Armades».

«Les imputacions s’hauran de sustentar i provar dins de l’àmbit de la Fiscalia», ha dit el ministre d’Exteriors, que també ha remarcat que «les bases que existeixen de cooperació en matèria de seguretat s’hauran de mantenir perquè només poden existir si hi ha respecte a la sobirania de Mèxic».

No obstant, Ebrard també ha informat que va mantenir una conversa amb l’ambaixador dels Estats Units a Mèxic, Cristopher Landau, a qui va mostrar la seva «sorpresa» i «descontentament» després que al Govern mexicà no li fos notificada «amb anticipació» la investigació que la Justícia nord-americana estava preparant contra el general Cienfuegos.

Posteriorment, ha relatat, va mantenir una conversa telefònica el 26 d’octubre amb el fiscal Barr en la qual el va fer saber «el descontentament del Govern de Mèxic per la falta d’informació compartida en relació a aquest cas», ja que els dos països han forjat «una aliança contra la delinqüència organitzada».

«No era comprensible per a Mèxic que sent aliats no ens ho haguessin notificat», ha expressat el ministre d’Exteriors, que ha explicat que la tornada de Cienfuegos al país es farà com a ciutadà sense càrrecs als Estats Units.

«Seguirà el seu procés a Mèxic, retornarà al nostre país. Significa que seran aplicades les lleis mexicanes perquè els fets als quals fa al·lusió la investigació dels Estats Units es van cometre presumiblement en territori mexicà», va afegir.

Detenció de Cienfuegos

El passat 15 d’octubre, el general Cienfuegos, que va exercir de ministre de Defensa durant el sexenni d’Enrique Peña Nieto (2012-2018), va ser detingut a mitjans d’octubre a Los Angeles, Califòrnia, acusat de narcotràfic i blanqueig de diners.

Sota l’operació Padrí del Departament per al Control de Drogues (DEA) dels Estats Units, els agents nord-americans han dit que han trobat indicis i testimonis de la relació de Cienfuegos amb qiu va ser director de la Secretaria de Seguretat Pública, Genaro García Luna, imputat actualment pels seus suposats vincles amb el crim organitzat.

Es tracta de la primera vegada en la història de Mèxic que un exministre de Defensa és detingut per suposada relació amb grups delictius vinculats al narcotràfic, ja sigui en territori nord-americà o mexicà.

Figura controvertida

A més d’aquestes acusacions, Cienfuegos, de 72 anys, arrossega escàndols respecte a la seva responsabilitat en diversos casos de violacions dels drets humans sota l’Administració de Peña Nieto, com el de Tlatlaya, en el qual van morir 22 persones en mans d’efectius de l’Exèrcit.

Tot i que existeixen diverses versions de l’ocorregut, la Comissió Nacional de Drets Humans (CNDH) de Mèxic va corroborar que els qui eren al lloc no van oposar resistència, però malgrat això, almenys quinze dels assassinats ho van ser de manera extrajudicial.

Notícies relacionades

També ha sigut acusat d’«inacció» en el marc del cas dels 43 normalistes d’Ayotzinapa que van ser atacats el 27 de setembre del 2014 per un grup de policies municipals d’Iguala i del càrtel de Guerreros Unidos. Cienfuegos va negar qualsevol responsabilitat per part de les Forces Armades.

El sotssecretari de Drets Humans Població i Migració de Mèxic, Alejandro Encinas, ha asseverat que la seva detenció afectarà, de fet, la investigació de la desaparició dels 43 normalistes d’Ayotzinapa a Guerrero.